Κοσμος

Ιμπογκαΐνη, από ψυχεδελική ουσία κλειδί της απεξάρτησης

Οι εγκαταστάσεις, οι αδειοδοτήσεις, η χορήγηση της ιμπογκαΐνης και η λαθροθηρία στη Γκαμπόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιμπογκαΐνη, από ψυχεδελική ουσία κλειδί της απεξάρτησης

Ιμπογκαΐνη: Η ψυχεδελική ουσία που γίνεται κλειδί της απεξάρτησης

Επί 22 ώρες, αφού μια νοσοκόμα της χορήγησε τρία χάπια ενός ψυχεδελικού φαρμάκου που ονομάζεται ιμπογκαΐνη, η Σμιθ ξαναζούσε τη σειρά των γεγονότων που την οδήγησαν σε αυτή την κλινική θεραπείας νότια της Τιχουάνα, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξής της από ένα φορτηγό πριν από χρόνια. Το ατύχημα την άφησε με συντριμμένο κρανίο και κατανάλωση οπιοειδών στα οποία ήταν εθισμένη για σχεδόν 20 χρόνια.

Η ιμπογκαΐνη, που στις ΗΠΑ ανήκει στο Πρόγραμμα Ι (στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη, την κάνναβη και το πεγιότ), είναι μια ελεγχόμενη ουσία χωρίς αναγνωρισμένα ιατρικά οφέλη και με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης. Είναι παράνομη στις ΗΠΑ, αλλά σε χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία και οι Κάτω Χώρες, είναι ανεξέλεγκτη, γεγονός που επέτρεψε την άνθηση κλινικών.

Τον Απρίλιο του 2021, οι ετήσιοι θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ έφτασαν για πρώτη φορά τους 100.000. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι σχεδόν 76.000 από αυτούς τους θανάτους οφείλονταν σε οπιοειδή. Η κρίση των οπιοειδών έδωσε τη θέση της σε μια ανθούσα βιομηχανία αυτοσχέδιων κλινικών θεραπείας με ιμπογκαΐνη, όπως αυτή στην οποία υποβλήθηκε σε θεραπεία η Σμιθ, οι οποίες συχνά στήνονται σε ενοικιαζόμενα σπίτια που βρίσκονται στα σύνορα.

Οι εγκαταστάσεις, οι αδειοδοτήσεις και η χορήγηση της ιμπογκαΐνης

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για θεραπεία με ιμπογκαΐνη στο Μεξικό θα αποκαλύψει πολλές επιλογές - ως επί το πλείστον μη ελεγμένες, με ορισμένες να υπάρχουν μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικές είναι πλήρως διαπιστευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις, άλλες δεν περιλαμβάνουν καθόλου ιατρικό προσωπικό και οι περισσότερες βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο. Ένας τοπικός γιατρός μπορεί να έχει σχέση με έναν πάροχο και να εγκρίνει τους ασθενείς για μια δόση ιμπογκαΐνης, αλλά μπορεί να μην είναι παρών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ορισμένες λειτουργούν αποκλειστικά από ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει ιμπογκαΐνη για να «καθαρίσουν» και θέλουν να βοηθήσουν και άλλους να κάνουν το ίδιο. Είναι γενικά πιο προσιτές από τις παραδοσιακές κλινικές απεξάρτησης στις ΗΠΑ και προσφέρουν στους χρήστες οπιοειδών μια άλλη επιλογή όταν η απεξάρτηση και τα προγράμματα έχουν αποτύχει.

Η λαθροθηρία στη Γκαμπόν

Κατά την τελευταία δεκαετία, η δημοτικότητα της ιμπογκαΐνης έχει δώσει κίνητρο στους λαθροθήρες να «κυνηγούν» τους θάμνους στην Γκαμπόν, ένα από τα λίγα μέρη όπου το Tabernanthe iboga, το φυτό από το οποίο προέρχεται συνηθέστερα η ιμπογκαΐνη, πολλαπλασιάζεται με φυσικό τρόπο. Καταναλώνοντας σε μικρές δόσεις, ο φλοιός της ρίζας της ιμπόγκα δρα ως διεγερτικό, συχνά παρασκευάζεται σε κρασί από φοίνικα ή μασιέται για να περιορίσει την πείνα και την κούραση. Σε μεγαλύτερες δόσεις, έχει ισχυρές ψυχοδραστικές επιδράσεις, τις οποίες εκμεταλλεύονται εδώ και αιώνες οι λαοί Fang, Mitsogo και Punu της λεκάνης του Κονγκό, ως μέρος της θρησκείας Bwiti. Η συνεχιζόμενη λαθροθηρία εξαντλεί τα φυσικά αποθέματα στα δάση της Γκαμπόν και αποκόπτει τους κατοίκους της Γκαμπόν από μια βιομηχανία που δεν θα υπήρχε χωρίς τις γνώσεις των αυτοχθόνων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ