Κοσμος

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στη μείωση του μεθανίου από τα αέρια των αγελάδων

Πόσο επικίνδυνο είναι το αέριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγελάδες
© Stijn Te Strake/Unsplash

Μπιλ Γκέιτς: Επενδύει στη μείωση του μεθανίου από τα αέρια των αγελάδων - Πόσο επικίνδυνο είναι το αέριο

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει σε μια αυστραλιανή νεοφυή εταιρεία τεχνολογίας για το κλίμα, η οποία σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τα αέρια των αγελάδων.

Ο συνιδρυτής της Microsoft έχει μιλήσει ανοιχτά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής κρέατος. Το μεθάνιο είναι το πιο κοινό αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Κτηνοτροφικά ζώα όπως οι αγελάδες, οι κατσίκες και τα ελάφια παράγουν μεθάνιο όταν τα στομάχια τους διασπούν σκληρές ίνες όπως το χορτάρι για την πέψη. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης δημιουργεί αέριο μεθάνιο το οποίο στη συνέχεια ως επί το πλείστον εκσφενδονίζεται ξανά.

Πανεπιστημιακές μελέτες έχουν δείξει ότι η σίτιση των αγελάδων με φύκια μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου. Η νεοσύστατη εταιρεία Rumin8 με έδρα το Περθ εργάζεται πάνω σε ένα συμπλήρωμα διατροφής - συνθετικά αναπαραγόμενο από κόκκινα φύκια - το οποίο σταματά τη δημιουργία του αερίου.

Σε ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι συγκέντρωσε 12 εκατ. δολάρια (9,7 εκατ. λίρες) από χρηματοδότηση υπό την ηγεσία της Breakthrough Energy Ventures, την οποία ίδρυσε ο Γκέιτς το 2015.

Η επενδυτική εταιρεία υποστηρίζεται επίσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και τον Κινέζο επιχειρηματία και συνιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την υποδοχή που έχουμε λάβει από τα ταμεία για τον αντίκτυπο του κλίματος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rumin8, Ντέιβιντ Μεσίνα.

Το 2019, το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου δυόμισι φορές πάνω από αυτά που ήταν στην προβιομηχανική εποχή.

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι το μεθάνιο έχει πραγματική δύναμη όταν πρόκειται για τη θέρμανση του πλανήτη.

Τα μεμονωμένα μόρια μεθανίου έχουν ισχυρότερη θερμαντική επίδραση στην ατμόσφαιρα από ό,τι τα μεμονωμένα μόρια CO2.

Σε μια περίοδο 100 ετών το μεθάνιο θερμαίνει 28 έως 34 φορές περισσότερο από το CO2.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ