Κοσμος

Ακτιβιστές θεωρούν το «Natural Woman» της Αρίθα Φράνκλιν «προσβλητικό» για τις τρανς γυναίκες

Ζητούν να αφαιρεθεί από το Spotify

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρίθα Φράνκλιν
Αρίθα Φράνκλιν © ΕPA/Μike Spinks

Αρίθα Φράνκλιν: Τραγούδι της θεωρείται «προσβλητικό» για τις τρανς γυναίκες

Το τραγούδι «A Natural Woman» της Αρίθα Φράνκλιν βάλλεται από ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ως«προσβλητικό», με μια οργάνωση να υποστηρίζει ότι συμβάλλει στην επικράτηση στερεοτύπων.
 
Επικεφαλής της εκστρατείας για την απόρριψη του τραγουδιού είναι η Trans Cultural Mindfulness Alliance (TCMA) με έδρα τη Νορβηγία, μια ομάδα που άρχισε να φέρεται να σχηματίστηκε νωρίτερα φέτος και έκτοτε έχει κάνει γνωστή την παρουσία της με μια σειρ αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανάρτηση, η οποία εκλήφθηκε από πολλούς ως παρωδία, ξεκίνησε με τον ισχυρισμό ότι το τραγούδι είναι προσβλητικό για τα τρανσέξουαλ άτομα και ότι «δεν υπάρχει “φυσική” γυναίκα».

«Το τραγούδι “Natural Woman” της Aretha Franklin του 1968 διαιωνίζει πολλαπλά επιβλαβή αντι-τρανς στερεότυπα», αναφέρει η ανάρτηση, αναγράφοντας λανθασμένα την κυκλοφορία του τραγουδιού, που βγήκε τον Σεπτέμβριο του 1967, ως το 1968. «Δεν υπάρχει “φυσική” γυναίκα», συνεχίζει η οργάνωση, πριν ισχυριστεί ότι το τραγούδι έχει ήδη «συμβάλει στην έμπνευση πράξεων που βλάπτουν τις τρανσέξουαλ γυναίκες». Η TCMA ζητά να «αφαιρεθεί το τραγούδι από το Spotify & την Apple Music».

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αναρωτηθούν αν ο λογαριασμός, που ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, ήταν σατιρικός ή όχι. Για να λάβουν γρήγορα την απάντηση ότι η TCMA δεν είναι οργανισμός παρωδία αλλά «ένα γκρουπ τρανς ατόμων που αναζητούν να κάνουν την κουλτούρα πιο δίκαιη για τα τρανς άτομα» καθώς και ότι «είμαστε βασισμένοι στη Νορβηγία αλλά ψάχνουμε να ανοίξουμε παράρτημα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και στη Βόρεια Αμερική».

Το "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" κυκλοφόρησε το 1967 από την Atlantic. Τους στίχους έγραψε ο Τζέρι Γκόφιν από μια ιδέα του παραγωγού της Atlantic Τζέρι Γούεξλερ και τη μουσική συνέθεσε η Κάρολ Κινγκ. Γραμμένο για τη Φράνκλιν, ο δίσκος σημείωσε μεγάλη επιτυχία φτάνοντας στο νούμερο 8 του Billboard Hot 100 και έγινε ένα από τα τραγούδια που την χαρακτηρίζουν. Έγραψε ιστορία στο UK singles chart μια εβδομάδα μετά το θάνατό της, κάνοντας επιτυχία σχεδόν 51 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του μπαίνοντας στο #79. Η Φράνκλιν συμπεριέλαβε επίσης μια ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «Aretha in Paris» το 1968.

Πηγή: NY Post, Daily Mail, Skynews. au

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ