Κοσμος

«Νίκησε η αλήθεια»: Αθώα η νομπελίστρια δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα

Διώκεται από το καθεστώς Ντουέρτε και το πολιτικό κατεστημένο στις Φιλιππίνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Ρέσα: Αθωώθηκε για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής η δημοσιογράφος που πήρε Νόμπελ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.
Η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα αθωώθηκε στις Φιλιππίνες για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες κατηγορούνταν © EPA / Rolex Dela Pena

Μαρία Ρέσα: Αθωώθηκε για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής η δημοσιογράφος που πήρε Νόμπελ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα και ο ειδησεογραφικός της ιστότοπος Rappler αθωώθηκαν από δικαστήριο στις Φιλιππίνες για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες κατηγορούνταν.

Πρόκειται για σπάνια νίκη για τη νομπελίστρια εν μέσω μιας σειράς νομικών υποθέσεων που ασκήθηκαν εναντίον της υπό τη διοίκηση του πρώην ισχυρού προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Η ίδια δήλωσε πως «νίκησε η αλήθεια», συμπληρώνοντας πως είναι μια νίκη «για κάθε Φιλιππινέζο που έχει κατηγορηθεί άδικα». Όπως είπε, δεν υπήρχε «ούτε ένα ίχνος αποδεικτικών στοιχείων» που να υποστήριζαν τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων κατά του Rappler.

«Σήμερα κερδίζουν τα γεγονότα, κερδίζει η αλήθεια, κερδίζει η δικαιοσύνη», είπε η ίδια, αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα χάρας της.

Μαρία Ρέσα: Ποιες άλλες κατηγορίες αντιμετωπίζει

Η Ρέσα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 34 ετών, ενώ θα μπορούσε να είχε επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο στον ειδησεογραφικό της ιστότοπο. Πάντως είναι αντιμέτωπη με άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις, ανάμεσά τους μια καταδίκη για «ηλεκτρονικά εγκλήματα», που το τρέχον διάστημα εξετάζεται από εφετείο. Διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθούν ποινές σχεδόν επτά ετών κάθειρξης.

Η Ρέσα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 για το έργο της στον ιστότοπο Rappler, ο οποίος είναι γνωστός για τις σοβαρές έρευνες και τον έλεγχο του πολιτικού κατεστημένου της χώρας, ιδιαίτερα της κυβέρνησης Ντουτέρτε.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της Ρέσα, Rappler, τον οποίο ίδρυσε το 2012, έχει γίνει στόχος αρκετών ποινικών διώξεων από τις αρχές της χώρας. Τον Ιούνιο του 2020, η Ρέσα κρίθηκε ένοχη για «συκοφαντία στον κυβερνοχώρο» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έως και έξι ετών. Η ίδια ασκεί έφεση κατά της καταδίκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ