Κοσμος

Οργή των Τιράνων για τον Βρετανό Υπουργό που επαίνεσε αυτούς «που συλλαμβάνουν Αλβανούς»

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών για το μεταναστευτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλβανία-Βρετανία: Νέες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μετανάστευσης για τους Αλβανούς μετανάστες προκαλούν την έντονη αντίδραση των Τιράνων
Μετανάστες από την Αλβανία στην Βρετανία © EPA/BORIS ROESSLER

Αλβανία: Οργή για την δήλωση Βρετανού Υπουργού για τους μετανάστες 

Η Αλβανία επέδωσε σήμερα νότα διαμαρτυρίας στον Βρετανό πρεσβευτή μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ αναφορικά με Αλβανούς παράτυπους μετανάστες, με το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι ο Βρετανός υπουργός χρησιμοποίησε «ρητορική μίσους».

Πέρσι καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση του αριθμού Αλβανών υπηκόων που προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία, με μικρά σκάφη να φτάνουν στις νότιες βρετανικές ακτές.

Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί λένε ότι οι μετανάστες από την Αλβανία -χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχος του ΝΑΤΟ- δεν κινδυνεύουν με διώξεις στη χώρα τους, αλλά μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους.

Η διπλωματική νότα των Τιράνων ήρθε μετά τη δημοσίευση στο Facebook ενός βίντεο στις 13 Ιανουαρίου, όταν ο Τζένρικ επισκέφτηκε ένα κέντρο μεταναστών προς απέλαση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Βρετανός υπουργός επαίνεσε το προσωπικό εκεί για τη δουλειά του «να εντοπίζει Αλβανούς, να τους συλλαμβάνει, να τους βάζει σε πούλμαν, να τους πηγαίνει στο αεροδρόμιο και να τους στέλνει πίσω στα Τίρανα».

Η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «αυτή η ρητορική μίσους και διακρίσεων» πρέπει να αποφεύγεται.

«Μέσω αυτής της νότας το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες δηλώσεις με ρητορική διακρίσεων κατά Αλβανών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Αλβανοί αποτελούσαν το 42% των ανθρώπων που κατευθύνθηκαν στη Βρετανία χρησιμοποιώντας μικρά σκάφη στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε δηλώσει πως ένα σχόλιο της βρετανικής κυβέρνησης που ξεχωρίζει μια κοινότητα «ακούγεται περισσότερο σαν ουρλιαχτά από τρελοκομείο».

Ο Ράμα και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στα μέσα Δεκεμβρίου για το ίδιο θέμα. Tότε ο Ράμα είχε δηλώσει  ότι η Βρετανία στοχοποιεί λανθασμένα τους Αλβανούς «ως την αιτία των εγκλημάτων και των συνοριακών προβλημάτων της και έκανε λόγο για «παρανοϊκή και εύκολη ρητορική» από πλευράς Βρετανών υπουργών.

Σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, ο Ράμα είπε ότι η βρετανική «ρητορική εγκλήματος» κατέληξε σε «τιμωρία αθώων», συμπεριλαμβανομένων Αλβανών επιχειρηματιών και εργατών που πληρώνουν κανονικά τους φόρους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ