Κοσμος

Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ

Απέτυχε να αναδιοργανώσει τον στρατό εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Παραίτηση της υπουργού Άμυνας - Η Κριστίν Λάμπρεχτ υπέκυψε στην κριτική για τις ανεπάρκειες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ υπέβαλε την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς © EPA / Martin Divisek

Γερμανία: Παραίτηση της υπουργού Άμυνας - Η Κριστίν Λάμπρεχτ υπέκυψε στην κριτική για τις ανεπάρκειες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, παραιτήθηκε μετά από αυξανόμενες αμφιβολίες για την ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας στην αναζωογόνηση των από καιρό παραμελημένων ενόπλων δυνάμεών της, με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας.

«Σήμερα ζήτησα από τoν καγκελάριο να με αποπέμψει από το αξίωμα της υπουργού Άμυνας», είπε στη δήλωση η Λάμπρεχτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), του Όλαφ Σολτς.

«Η πολύμηνη επικέντρωση των μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό μου δύσκολα επιτρέπει αντικειμενική πληροφόρηση και συζήτηση για στρατιωτικούς και γυναίκες… και αποφάσεις πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας».

Ο Σολτς δέχεται πιέσεις να εγκρίνει την αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, για να το βοηθήσει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Κριστίν Λάμπρεχτ - Πώς βρέθηκε στο στόχαστρο των γερμανικών ΜΜΕ η πρώην υπουργός Άμυνας

Η Λάμπρεχτ, 57 ετών, έχει κατηγορηθεί ότι απέτυχε να επαναφέρει γρήγορα τον στρατό σε ετοιμότητα, παρά το ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε για αυτόν τον σκοπό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μακροχρόνια συζήτηση για την κατάσταση των αμυντικών δυνατοτήτων της Γερμανίας εντάθηκε τον περασμένο μήνα, όταν αρκετά άρματα μάχης πεζικού Puma τέθηκαν εκτός υπηρεσίας κατά τη διάρκεια πρόσφατης στρατιωτικής άσκησης.

Πρόσφατα επικρίθηκε από ΜΜΕ και στελέχη της αντιπολίτευσης επειδή δημοσίευσε ένα υπαίθριο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πρωτοχρονιά, στο οποίο ευχαρίστησε στρατιώτες και γυναίκες, αλλά πάσχιζε να ακουστεί εν μέσω θορύβου από κροτίδες, ενώ φάνηκε να μπερδεύει τον πόλεμο στην Ουκρανία με προσωπικές αναφορές

«Τι είδους χρονιά ήταν το 2022; Μας έφερε πολλές απίστευτες προκλήσεις. Στη μέση της Ευρώπης μαίνεται πόλεμος. Συνδέθηκαν με αυτό πολλές ιδιαίτερες εντυπώσεις για μένα, πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες, σπουδαίους ανθρώπους», είπε η Λάμπρεχτ στο βίντεο.

Τα κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατακρεούργησαν το μήνυμα, με ορισμένους σχολιαστές να λένε ότι «δεν είναι πλέον ανεκτή ως υπουργός».

Έκτοτε, δεν έπαψαν να κυκλοφορούν φήμες ότι σχεδίαζε να υποβάλει την παραίτησή της. Δεν υπήρχαν άμεσα νέα για τον διάδοχό της.

Πιέζεται η Γερμανία να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία

Η κίνηση της Λάμπρεχτ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τη Γερμανία και άλλους δυτικούς συμμάχους υπό αυξανόμενη πίεση να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία συντονίζει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο, πρόκειται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο σηματοδότησε μια μεγάλη καμπή στη γερμανική αμυντική πολιτική, με τον Σολτς να ανακοινώνει ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του στρατού, γνωστό ως Μπούντεσβερ.

Μετά από χρόνια χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης, ο Σολτς υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο να μετατρέψει τον στρατό της χώρας στον «καλύτερα εξοπλισμένο» στην Ευρώπη.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ