Κοσμος

Οι σκύλοι-διασώστες της Ουκρανίας δεν είναι σαν τους άλλους

Σκυλιά της διπλανής πόρτας σώζουν τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μαρτυρική Ουκρανία παλεύει με ό,τι μέσα έχει, σε όλους τους τομείς

Η μαρτυρική Ουκρανία παλεύει με όσα μέσα διαθέτει, σε όλους τους τομείς

Χθες το βράδυ καθόμουν για ώρα μπροστά στον υπολογιστή χωρίς να κάνω τίποτε άλλο, απλώς βλέποντας τις φωτογραφίες από την πελώρια έρευνα στα συντρίμμια του συγκροτήματος κατοικιών που έγιναν τάφος για δεκάδες ανθρώπους στο Ντνίπρο μετά την τρομοκρατική επίθεση του Κακού – την τελευταία στη σειρά: θα υπάρξουν πολλές ακόμη μέχρι να αναλάβει η Δύση στα σοβαρά τις ευθύνες της, να καταλάβει το όφελός της και να συγκρουστεί με τη Ρωσία.

Πράγματι, σώθηκαν πολλοί άνθρωποι. Και είναι πάντα μεγάλο, ατίμητο δώρο εκείνη η πρώτη ανάσα ζωής που παίρνει όποιος βγαίνει από τα ερείπια, έστω τσακισμένος, έστω ταλαιπωρημένος, έστω έχοντας χάσει τα πάντα. Πολύ μεγάλο δώρο.

Ακολουθώντας πιστά συγκεκριμένους λογαριασμούς στα social media, παρακολουθώ και εγώ –όπως και τόσοι άλλοι– το τιτάνιο έργο των Ουκρανών διασωστών όλους αυτούς τούς κοντά έντεκα μήνες της φασιστικής επίθεσης στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι από τους μεγαλύτερους Ήρωες στην ιστορία. Τι κάνουν; Χωρίς να ξέρει ή να πρόκειται να μάθει ποτέ κανείς το όνομά τους, απλώς δουλεύουν – σαν τα σκυλιά. Δουλεύουν, σπάνε τα δάχτυλά τους, σπάνε τη μέση τους, εντοπίζουν και σώζουν κόσμο. Και μετά φεύγουν για την παραδιπλανή πολυκατοικία που στόχευσε το Κακό, ενόσω εμείς στη Δύση βασανιζόμαστε να διαλέξουμε ταινία για να δούμε απόψε –μία δύσκολη δουλειά, ορισμένως– και ρευόμαστε την πίτσα με το έξτρα πεπερόνι που μόλις φάγαμε.

Δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους των σωστικών συνεργείων δουλεύουν και μερικά πραγματικά σκυλιά. Οι Σκύλοι Έρευνας Εγκλωβισμένων ή Σκύλοι Αστικής Έρευνας και Διάσωσης, όπως λέγονται στα καθ’ ημάς. Ή, απλώς, σκύλοι-διασώστες.

Λοιπόν, σκύλος έρευνας και διάσωσης –διαβάζουμε στις ειδικές σελίδες του διαδικτύου– χαρακτηρίζεται ο σκύλος που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φυλής του, του σωματότυπου, των ενστίκτων και τις ιδιαίτερης εκπαίδευσης που έχει πάρει, είναι ικανός να εντοπίζει ανθρώπους εγκλωβισμένους σε συντρίμμια (ή και σε ανοιχτό περιβάλλον, ή στο δάσος, ή στα χιόνια, ή στη θάλασσα κ.α., ανάλογα με την περίπτωση) και να ειδοποιήσει εν συνεχεία τον χειριστή του για τα περαιτέρω. Αυτοί οι σκύλοι επιλέγονται από πολύ μικρή ηλικία (ιδανικά: πριν καν γεννηθούν, κρίνοντας από τα χαρακτηριστικά των γονιών τους) και εκπαιδεύονται με συγκεκριμένο τρόπο από ειδικούς, επί πολλούς μήνες.

Τι σκύλοι είναι συνήθως; Τους ξέρουμε όλοι: είναι βελγικά μαλινουά, είναι λαμπραντόρ, γκόλντεν ριτρίβερ, γερμανικοί ποιμενικοί, κόλεϊ, δαλματίας, και καναδυό ακόμη φυλές. Από την άλλη, φυλές που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες «συντροφιάς» ή «κυνηγίου», ή σκύλοι ήδη εκπαιδευμένοι σε άλλες μορφές εργασίας, δεν ενδείκνυνται για χρήση σε έρευνα και διάσωση. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να βάλεις ένα σκυλί να ψάξει στα συντρίμμια ενός κτιρίου που βομβαρδίστηκε από έναν μακελάρη, έναν παρανοϊκό μαζικό δολοφόνο, ένα κάθαρμα που μοιάζει να ξεπήδησε από κόμικς επιστημονικής φαντασίας, επειδή είναι ένα καλό σκυλί, επειδή έχει οξεία όσφρηση, ή επειδή είναι γενικά έξυπνο ή όμορφο ή κοντό. Δεν μπορείς να το κάνεις. Το σκυλί δεν θα τα καταφέρει.

Τα διάβασα αυτά, και μετά έβλεπα και ξανάβλεπα τις ομάδες των Ουκρανών διασωστών με τους σκύλους τους στο Ντνίπρο. Εκεί που χτύπησε το κακό. Είναι πολλές φωτογραφίες και είναι εύκολο να βρεθούν από όποιον νοιάζεται για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκίνησε στις 24/2/22 και δεν ξοδεύει τη μέρα του βάζοντας υποσημειώσεις στο Σύνταγμα της Ελλάδας, ή μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις του σε διάφορους τομείς του επιστητού, ή κλείνοντας συμμαχίες για την επόμενη μέρα βάζοντας καρδούλες και στέλνοντας φιλάκια.

Λοιπόν, ούτε ένας από τους σκυλάκους στις φωτογραφίες δεν είναι κανονικός σκύλος-διασώστης.

Όλα τους είναι σκυλιά που επιστρατεύτηκαν προ μερικών ημερών, ή και ωρών, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ. Οι σκύλοι-διασώστες της Ουκρανίας σκοτώθηκαν, τσακίστηκαν, μοιράστηκαν σε όλη τη χώρα, χώθηκαν σε λαγούμια και ανάπνευσαν τσιμέντο, σύρθηκαν κάτω από πλάκες και πέρασαν ανάμεσα από στραβωμένες μπετόβεργες, σπάσανε τα πόδια τους, τινάχτηκαν στον αέρα από νάρκες και οβίδες, πάτησαν σίδερα, έβγαλαν τα μάτια τους, διαλύθηκαν, μείναν ανάπηροι, και πέθαναν με χίλιους τρόπους.

Γι' αυτό οι Ουκρανοί διασώστες επιστρατεύουν όποιον σκυλάκο τούς φαίνεται με το μάτι κάπως ειδικός. Γιατί δεν έχουν απομείνει άλλα σκυλιά να δουλέψουν μαζί τους.

Και να σας πω και κάτι; Ακόμη κι αυτά τα τετράποδα πλασματάκια, κι ας είναι χίλια τα εκατό άσχετα με τη δουλειά, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ