Κοσμος

Η πρώτη αραβική χώρα που θα διδάσκονται μαθήματα για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα

Σκληρή απάντηση της Χαμάς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώτη αραβική χώρα που θα διδάσκονται μαθήματα για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα
© Unsplash

ΗΑΕ: Θα συμπεριλάβουν μαθήματα για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στη δημόσια εκπαίδευση

Τα ΗΑΕ είναι η πρώτη αραβική χώρα που θα περιλάβει στο πρόγραμμα μαθημάτων των δημοσίων σχολείων της διδακτέα ύλη για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, δύο χρόνια μετά την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ και έναν χρόνο μετά τα εγκαίνια του Μουσείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος που εδρεύει στο Ντουμπάι.

Τα ΗΑΕ δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με το Ινστιτούτο Παρακολούθησης της Ειρήνης και της Πολιτιστικής Ανοχής στη Σχολική Εκπαίδευση, που εδρεύει στο Τελ Αβίβ και στο Λονδίνο, και το Yad Vashem, το μουσείο μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε νέα ακροατήρια και το Yad Vashem εργάζεται για να ανοίξει το δρόμο για να φέρει την ευαισθητοποίηση για το Ολοκαύτωμα στον αραβόφωνο κόσμο» δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος του οργανισμού. 

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα σχολικά προγράμματα των κυβερνήσεων στις αραβικές χώρες, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διπλασιάσει την ευαισθητοποίηση για το Ολοκαύτωμα από τότε που εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 με ένα σύμφωνο γνωστό ως Συμφωνίες Αβραάμ.

Η ταχύτητα, ωστόσο, με την οποία απέκτησε «σάρκα και οστά» αυτή η συμφωνία, μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο των δύο ετών από την εγκαθίδρυση επίσημων δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπογραμμίζει την προθυμία με την οποία το Ισραήλ γίνεται τώρα αποδεκτό από ορισμένους Άραβες ηγέτες μετά από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης, σημειώνουν στο άρθρο τους οι New York Times.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλά Μπιν Ζαγιέντ, επισκέφθηκε το κύριο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο στα τέλη του 2020 μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Το 2021, η πρώτη έκθεση μνήμης του Ολοκαυτώματος στην αραβική περιοχή άνοιξε στο Ντουμπάι και πέρυσι ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε μια πολύ προβεβλημένη επίσκεψη στο Yad Vashem, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Η Χαμάς επικρίνει την απόφαση των ΗΑΕ

Την ίδια ώρα με δριμείες επικρίσεις σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Χαμάς, Χάζαμ Κάσεμ, την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να ενταχθούν μαθήματα στο πρόγραμμα μαθημάτων των δημοσίων σχολείων των Εμιράτων για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Συγκεκριμένα, ο Κάσεμ εξέφρασε την έκπληξή του «από τέτοιου είδους βήματα εξομάλυνσης τη στιγμή που η κυβέρνηση της ισραηλινής κατοχής, η οποία διέπεται από τη λογική του ρατσισμού και του ναζισμού κατά του παλαιστινιακού λαού, κατά της πατρίδας μας και της αραβικής-παλαιστινιακής μας εθνικής ταυτότητας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ