Κοσμος

Σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου 1910 πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια ραδιοφωνική εκπομπή

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα: Τι συνέβη στις 13 Ιανουαρίου - Το 1910 ο Λι ντε Φόρεστ πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια ραδιοφωνική εκπομπή

Σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου. Το 1910 πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η πρώτη δημόσια ραδιοφωνική εκπομπή, μία ζωντανή μετάδοση της όπερας «Καβαλερία Ρουστικάνα» και της όπερας «Οι Παλιάτσοι».

Η ιστορία του ραδιοφώνου

Το 1895, ο Αλεξάντερ Ποπόφ κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Ρέτζιναλντ Φέσεντεν και του Λη ντε Φόρεστ αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Η ραδιοφωνία, η οποία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών, αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, αποτελεί πρακτική εφαρμογή της εφεύρεσης των ηλεκτρονικών λυχνιών. Άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910 στις ΗΠΑ.

Στις αρχές του 1920 η μη επαγγελματική χρήση της ασύρματης επικοινωνίας περιορίζεται σε μερικούς ερασιτέχνες, που επικοινωνούν μεταξύ τους στα στενά περιθώρια που τους επιτρέπουν οι στρατιωτικές αρχές, οι οποίες δεν δείχνουν να ανησυχούν από την ανάπτυξη ενός μη ελεγχόμενου συστήματος διαπροσωπικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ενθουσιάζονται με τη νέα τεχνική, καλλιεργώντας έτσι μια θετική εικόνα του νέου μέσου.

Λίγο πριν από τον πόλεμο, η ραδιοεπικοινωνία στρέφεται προς το μοντέλο της ραδιομετάδοσης. Πριν από το 1914 δημιουργούνται σε όλες τις χώρες πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Στις ΗΠΑ φοιτητές αρχίζουν να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων και μουσικά προγράμματα. Στο Βέλγιο αναμεταδίδουν μια συναυλία κλασικής μουσικής.

Ο εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ, προσεγγίζοντας ένα βιομηχανικό σχέδιο, το οποίο δεν θα καταφέρει όμως να φέρει σε πέρας μόνος του, οργανώνει το 1908 τη μετάδοση μιας συναυλίας από τον Πύργο του Άιφελ και, το 1910, την αναμετάδοση μιας παράστασης με τον Καρούζο από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Αλλά ο Λι ντε Φόρεστ παραγκωνίζεται από τις μεγάλες αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες, που δεν θέλουν να τον ανταμείψουν για τις ευρεσιτεχνίες του, με αποτέλεσμα αυτοί οι πειραματισμοί να μην έχουν συνέχεια. Στη Γαλλία οι μόνες τακτικές εκπομπές είναι η ενημέρωση για την ώρα, που από το 1910 μεταδίδεται δύο φορές την ημέρα από τον Πύργο του Άιφελ, τα δελτία καιρού και το χρηματιστήριο. Όλες αυτές οι εκπομπές διακόπτονται, όμως, κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις στρατιωτικές αρχές.

Το συμβατικό ραδιόφωνο περιλαμβάνει δύο κατηγορίες τρόπου μετάδοσης τα AM (διαμόρφωση κατά πλάτος) και τα FM (διαμόρφωση κατά συχνότητα). Στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μήκη κύματος ανάλογα με το σκοπό (π.χ. οι κοινοί ραδιοσταθμοί εκπέμπουν στις συχνότητες FM 88-108). Εκτός από το συμβατικό ραδιόφωνο υπάρχει και το ραδιόφωνο του Διαδικτύου, που εκπέμπει «stream audio» (δηλαδή επιφορτώνεται το αρχείο σε πραγματικό χρόνο, ο ήχος φορτώνεται εκείνη τη στιγμή που παίζει) και, τέλος, το Podcasting που εκπέμπει μαγνητοφωνημένα.

Σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου

Γεγονότα

1435: Ο Πάπας Ευγένιος Δ΄ εκδίδει παπική βούλα με την οποία απαγορεύει στους Ισπανούς την υποδούλωση των ιθαγενών Γουάντσε στις Κανάριες Νήσους.

1607: Η τράπεζα της Γένοβας καταρρέει μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της Ισπανίας.

1898: Δημοσιεύεται το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά, όπου εκθέτει την υπόθεση Ντρέιφους.

1910: Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η πρώτη δημόσια ραδιοφωνική εκπομπή, μία ζωντανή μετάδοση της όπερας Καβαλερία Ρουστικάνα και της όπερας Οι Παλιάτσοι.

1942: Ο Χένρυ Φορντ πατεντάρει ένα πλαστικό αυτοκίνητο, το οποίο είναι 30% ελαφρύτερο από ένα κανονικό αυτοκίνητο.

1962: Ο μητροπολίτης Αττικής Ιάκωβος εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αλλά δύο ημέρες αργότερα κατηγορείται δημοσίως από τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Γεωργακόπουλο και τον απόστρατο στρατηγό Μπενή-Ψάλτη για «ακατονόμαστες πράξεις» και αποφασίζεται η παραπομπή του στο Ανώτατο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, με κύριο μάρτυρα κατηγορίας τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Καντιώτη.

1963: Το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας καταστρέφεται ολοσχερώς από κατολίσθηση από την οποία χάνουν τη ζωή τους δεκατρείς κάτοικοι και τραυματίζονται άλλοι πέντε.

1989: Ο ηλεκτρονικός ιός «Παρασκευή και 13» χτυπά εκατοντάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΙΒΜ στη Μεγάλη Βρετανία.

1994: Στο Μεξικό, ο πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει γενική κατάπαυση του πυρός στην πολιτεία Τσιάπας, σε μια προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων με τους «Ζαπατίστας».

1997: Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, που δίδαξε ο Αριστοτέλης.

2015: Ο Γέροντας Παΐσιος αγιοποιείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

2019: Ο Πάνος Καμμένος υποβάλει την παραίτησή του από την συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Γεννήσεις

1334: Ερρίκος Β΄, βασιλιάς της Καστίλης

1859: Κωστής Παλαμάς, Έλληνας ποιητής

1882: Σπύρος Μελάς, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος

1910: Γιάννης Τσαρούχης, Έλληνας ζωγράφος

1916: δαμάντιος Λεμός, Έλληνας σκηνοθέτης

1943: Ειρήνη Μάρρα, Ελληνίδα συγγραφέας

1958: Μαρία Καβογιάννη, Ελληνίδα ηθοποιός

1960: Τάκης Λεμονής, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1972: Νικόλ Έγκερτ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1977: Ορλάντο Μπλουμ, Άγγλος ηθοποιός

1981: Γιάννης Χαρούλης, Έλληνας τραγουδιστής

1982: Μέισον Ράιαν, Ουαλός παλαιστής

1993: Πιέρος Σωτηρίου, Κύπριος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

47 π.Χ.: Πτολεμαίος ΙΓ΄, φαραώ της Αιγύπτου

888: Κάρολος ο Παχύς, βασιλιάς των Φράγκων

1807: Αλέξανδρος Υψηλάντης, ηγεμόνας της Βλαχίας

1847: Ιωσήφ, αρχιδούκας της Αυστρίας

1853: Θεόφιλος Καΐρης, Έλληνας ιερέας και διαφωτιστής

1906: Αλέξανδρος Ποπόφ, Ρώσος φυσικός

1908: Χασιμότο Γκαχό, Ιάπωνας ζωγράφος

1911: Νικόλαος Μακρής, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1932: Σοφία, βασίλισσα της Ελλάδας

1950: Δημήτρης Σέμσης, Έλληνας βιολιστής

1958: Τζέσι Λάσκι, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός

2009: Θανάσης Σαραβάκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

2010: Τέντι Πέντεργκρας, Αμερικανός τραγουδιστής

2014: Ρόνι Τζόρνταν, Άγγλος κιθαρίστας

2018: Τζίμης Πανούσης, Έλληνας τραγουδοποιός

2019: Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος