Κοσμος

«Είμαστε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας

Δέσμευση ΝΑΤΟ-ΕΕ για ενίσχυση στρατιωτικών μέσων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρεμλίνο
© EPA/ YURI KOCHETKOV

Ρωσία: Μαχόμαστε κατά του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας λέει αξιωματούχος του Κρεμλίνου

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη, ότι η Μόσχα πολεμά πλέον τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην Ουκρανία και ότι η Δύση προσπαθεί να εξαφανίσει τη Ρωσία από τον πολιτικό χάρτη.

Ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ θεωρείται από τους διπλωμάτες ως μία από τις σημαντικότερες επιρροές της σκληρής γραμμής στον Πούτιν, ο οποίος έχει υποσχεθεί νίκη στην Ουκρανία παρά τις έως τώρα αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου – πρόκειται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας», δήλωσε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenti i Fakti.

«Τα σχέδια των Δυτικών είναι να συνεχίσουν να αποσυνδέουν τη Ρωσία και τελικά απλά να τη σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου», δήλωσε ο Πατρούσεφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι θέλουν να καταστρέψουν τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικών πόρων στον κόσμο, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Πατρούσεφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Έχουν ήδη γίνει έμμεσο μέρος αυτής της σύγκρουσης, αντλώντας από την Ουκρανία όπλα, τεχνολογίες, πληροφορίες πληροφοριών και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει μία από τις πιο θανατηφόρες ευρωπαϊκές συγκρούσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν πιο κοντά σε έναν σκόπιμο πυρηνικό πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αυτοκρατορική αρπαγή γης, ενώ η Ουκρανία έχει ορκιστεί να πολεμήσει μέχρι να εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το έδαφός της.

Κρεμλίνο: Οι δυτικές ελίτ είναι διεφθαρμένες

Ως πρώην σοβιετικός κατάσκοπος που γνωρίζει τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1970, οι απόψεις του Πατρούσεφ δίνουν μια εικόνα του τρόπου σκέψης στα πολύ υψηλά ιεραρχικά επίπεδα του Κρεμλίνου. Το 2021 απέρριψε τις προειδοποιήσεις του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς για εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια σοβιετικού τύπου ανάλυση της Δύσης, ο Πατρούσεφ χαρακτήρισε τις δυτικές πολιτικές ελίτ διεφθαρμένες και ελεγχόμενες από πολυεθνικές εταιρείες και επιχειρηματικές φατρίες που σχεδίαζαν και εκτελούσαν «έγχρωμες επαναστάσεις» σε όλο τον κόσμο.

«Το αμερικανικό κράτος είναι απλώς ένα κέλυφος για έναν όμιλο τεράστιων εταιρειών που κυβερνούν τη χώρα και προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο», δήλωσε ο Πατρούσεφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, έσπειραν το χάος στο Αφγανιστάν, το Βιετνάμ και τη Μέση Ανατολή και προσπαθούσαν επί χρόνια να υπονομεύσουν τον «μοναδικό» πολιτισμό και τη γλώσσα της Ρωσίας.

Επίσης, δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία ήταν θύμα των δυτικών σχεδίων να την ωθήσουν πίσω στα σύνορα της Μοσχοβίας του 15ου αιώνα και κατηγόρησε τη Δύση ότι αιμορραγεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει θέση για τη χώρα μας στη Δύση», είπε. Σε απάντησή του ανέφερε ότι η Ρωσία θα επιτύχει οικονομική κυριαρχία και ανεξαρτησία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και τις ειδικές υπηρεσίες της για να αποτρέψει κάθε πιθανό επιτιθέμενο.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις και το ιδιωτικό κεφάλαιο, είπε, πρέπει να είναι περισσότερο «εθνικά προσανατολισμένα».

«Η νέα γενιά θα πρέπει να εμπνέεται από τις ιδέες της δημιουργικής εργασίας προς όφελος της πατρίδας μας και όχι να κάθεται στα γραφεία των δυτικών εταιρειών», υποστήριξε.

ΕΕ - ΝΑΤΟ: Δέσμευση να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα στρατιωτικά μέσα που χρειάζεται για αυτοάμυνα

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα στρατιωτικά μέσα που είναι απαραίτητα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, τόνισαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να παράσχουν στη χώρα, νέου τύπου αρματαγωγά και άλλου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τι είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ. «Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε, δε, ότι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται μόνο το έδαφός της, αλλά τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι που προμήθευσαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ανέφερε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη (European Peace Facility). H βοήθεια αυτή σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, πέραν της μαζικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνουν διμερώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ