Κοσμος

Μπαρτ Κόρμπιν: Ο οδοντίατρος που διέπραξε δύο γυναικοκτονίες

Ο ειδυλλιακός γάμος, η «τέλεια» οικογένεια, ο χειριστικός σύζυγος και οι δολοφονίες με 14 χρόνια διαφορά

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Μπαρτ Κόρμπιν: Οι γυναικοκτονίες της συζύγου του, Τζένιφερ Μπάρμπερ, και της πρώην φιλενάδας του, Ντόλι Χερν, με 15 χρόνια διαφορά.
© Barber Family

Υπόθεση Μπαρτ Κόρμπιν: Οι γυναικοκτονίες της συζύγου του, Τζένιφερ Μπάρμπερ, και της πρώην φιλενάδας του, Ντόλι Χερν, με 14 χρόνια διαφορά.

Όταν η 25χρονη Τζένιφερ Μπάρμπερ ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος λίγους μήνες μετά τη σχέση της με τον 32χρονο Μπαρτ Κόρμπιν, εκείνος της έκανε πρόταση γάμου. Τον Σεπτέμβριο του 1996, ο Μπαρτ και η Τζένιφερ παντρεύτηκαν σε μια πολυτελή τελετή. Ο Μπαρτ ήταν οδοντίατρος με πολλά έσοδα από την ιδιωτική κλινική του και μπορούσε άνετα να συντηρήσει μια οικογένεια. Ο πρώτος γιος τους γεννήθηκε το 1997 και την άνοιξη του 1998 η Τζένιφερ ήταν έγκυος στον δεύτερο γιο τους. Χαρούμενη και ικανοποιημένη από τη ζωή της, αποφάσισε να μη γυρίσει στη δουλειά παιδαγωγού που έκανε πριν παντρευτεί και να είναι πλέον μητέρα πλήρους απασχόλησης. Η οικογένεια μετακόμισε σε μεγαλύτερο σπίτι, σε ακριβό προάστιο της Ατλάντα στη Τζόρτζια. Τα καλοκαίρια το ζευγάρι με τους δυο γιους του έκανε κρουαζιέρες στη Μεσόγειο ή την Καραϊβική.

Ενώ ο Μπαρτ περνούσε πολλές ώρες στην κλινική του, η Τζένιφερ ασχολιόταν με τον σύλλογο γονέων στο σχολείο των αγοριών και έκανε παρέα τη γειτόνισσα και φίλη της Κέλι. Καθώς τα αγόρια μεγάλωναν και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, άρχισε να φανερώνεται μια διαφορετική πλευρά του Μπαρτ που συνήθως την έβλεπε μόνο η άμεση οικογένεια, οι υπάλληλοί του στην κλινική ή κάποιος ασθενής του. Ο Μπαρτ ήταν οξύθυμος και είχε ξαφνικές εκρήξεις θυμού. Συχνά υποτιμούσε και πρόσβαλε κάποιον από τους γιους του, αποκαλώντας τον ηλίθιο ή κλαψιάρη.

Ο Μπαρτ διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τη ρεσεψιονίστ του. Η Τζένιφερ το αγνοούσε, ωστόσο, είναι πιθανό να το υποψιαζόταν ή να ένιωθε πολύ μόνη γιατί τον Ιανουάριο του 2004 άρχισε να γυμνάζεται για να χάσει τα κιλά που πήρε στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, αλλά και να περνάει πολλές ώρες παίζοντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων, το EverQuest. Ήταν η εποχή που εκείνη και ο Μπαρτ άρχισαν να καβγαδίζουν όλο και πιο συχνά. Στη διάρκεια ενός καβγά τους, η Τζένιφερ δήλωσε στον Μπαρτ ότι ήθελε να χωρίσουν και ότι σκόπευε να μετακομίσει σε δικό της διαμέρισμα. Ακολούθησε μια πιο ήρεμη συζήτηση, όπου ο Μπαρτ συμφώνησε να αφήσει τη Τζένιφερ και τα αγόρια να μείνουν στο σπίτι και να φύγει εκείνος. Ωστόσο, την επόμενη φορά που προέκυψε μια διαφωνία, ο Μπαρτ είπε ότι θα την άφηνε να κρατήσει το σπίτι, μόνο αν μπορούσε να το συντηρεί η ίδια. Και η Τζένιφερ έκανε ακριβώς αυτό. Έπιασε δουλειά ως δασκάλα σε νηπιαγωγείο, σαν πρώτο βήμα προς την ελευθερία της.

Forensic Files - Season 12, Episode 9 - Insignificant Others - Full Episode

Λίγο καιρό αφότου η Τζένιφερ δήλωσε ότι ήθελε διαζύγιο, άρχισε μια παράξενη σχέση με έναν άλλο παίκτη του EverQuest που λεγόταν Κρις και έμενε στο Μιζούρι. Η επικοινωνία τους με διαδικτυακές συνομιλίες και e-mail γινόταν όλο και πιο πυκνή και ο Μπαρτ, που γνώριζε καλά τα σημάδια της απιστίας, το αντιλήφθηκε. Άρχισε να ψάχνει το σπίτι και το αυτοκίνητό της αναζητώντας σημάδια του εραστή. Αλλά στις 10 Νοεμβρίου 2004 ο διαδικτυακός εραστής της Τζένιφερ αποκάλυψε ένα μυστικό που τη συγκλόνισε. Ο «Κρις» στην πραγματικότητα ήταν γυναίκα και λεγόταν Ανίτα Χερν. Η Τζένιφερ καταρρακώθηκε. Ο άντρας που είχε ερωτευτεί και μοιράστηκε μαζί του τα πιο μύχια μυστικά της ήταν μια παντρεμένη μητέρα με παιδιά. Στην αρχή, δεν ήξερε πώς να φερθεί, αλλά αφού αντάλλαξε κι άλλα e-mail με την Ανίτα, αποφάσισε ότι, άσχετα από φύλο, ήταν ερωτευμένη. Καθώς πλησίαζε η γιορτή των Ευχαριστιών, η Τζένιφερ και η Ανίτα έκαναν σχέδια να συναντηθούν και να ζήσουν τον έρωτά τους. 

Οι Κόρμπιν πέρασαν την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2004 στο σπίτι της αδερφής της Τζένιφερ στη Τζόρτζια, σε κλίμα έντασης μεταξύ τους. Η επίσκεψη τελείωσε απότομα, όταν ο Μπαρτ στις 6 μμ είπε αυταρχικά ότι ήταν ώρα η οικογένειά του να επιστρέψει στο σπίτι. Τα αγόρια διασκέδαζαν με τα ξαδέρφια τους και δεν ήθελαν να φύγουν. Η Τζένιφερ, ωστόσο, διαισθανόμενη την άσχημη διάθεση του Μπαρτ, είπε στα αγόρια να πάνε στο αυτοκίνητο. Καθ’ οδόν προς το σπίτι, η Τζένιφερ μπήκε σε ένα μίνι μάρκετ για ψώνια και ο Μπαρτ βρήκε την ευκαιρία να ψάξει το αμάξι. Η τσάντα της είχε μείνει στο αυτοκίνητο κι εκεί ο Μπαρτ βρήκε ένα ρομαντικό ποίημα που είχε λάβει με email η γυναίκα του. Όταν εκείνη επέστρεψε, ο Μπαρτ της έδειξε το ποίημα κι άρχισε να ουρλιάζει από τη θέση του συνοδηγού. Η Τζένιφερ έβαλε μπρος και άρχισε να οδηγεί. Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τον Μπαρτ που ξαφνικά την γρονθοκόπησε, ενώ τα αγόρια φοβισμένα κρύβονταν στο πίσω κάθισμα. Μόλις έφτασαν στο σπίτι, ο Μπαρτ αποβιβάστηκε αμέσως, μπήκε στο δικό του αμάξι κι έφυγε. Με μελανιασμένο πρόσωπο, η Τζένιφερ κάλεσε τον πατέρα της για βοήθεια. Αποφάσισαν η Τζένιφερ και τα αγόρια να επιστρέψουν στο σπίτι της αδερφής της και να μείνουν εκεί μέχρι να σκεφτούν τι θα κάνουν.

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 ο Μπαρτ Κόρμπιν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Ζητούσε την επιμέλεια των παιδιών και να του απονεμηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού. Την άλλη μέρα πήγε οδικώς στην Αλαμπάμα, όπου συνάντησε έναν παλιό φίλο και δανείστηκε ένα 38άρι περίστροφο με τη δικαιολογία ότι η Τζένιφερ είχε εξωσυζυγική σχέση και φοβόταν για την ασφάλειά του. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, η Τζένιφερ είχε επιστρέψει στο σπίτι του Κόρμπιν και προσπαθούσε να φροντίσει τις δουλειές της ώσπου να βρει δικό της σπίτι. Πολλές σκηνές βίας ανάμεσα στο ζευγάρι διαδραματίστηκαν τότε, με τη Τζένιφερ να καλεί την Άμεση Δράση για βοήθεια μια φορά επειδή την ξυλοκοπούσε ο Μπαρτ, αλλά τελικά όταν πήγε η αστυνομία, επέμεινε ότι δεν τραυματίστηκε και αρνήθηκε να τον καταγγείλει.

Στις 4 Δεκεμβρίου όμως η αστυνομία κλήθηκε επειδή η Τζένιφερ Κόρμπιν βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της. Εκείνο το πρωί του Σαββάτου ο 7χρονος γιος των Κόρμπιν φορώντας μόνο τα εσώρουχα έτρεξε στο γειτονικό σπίτι, της Κέλι, και χτυπούσε έντρομος την πόρτα, κλαίγοντας και φωνάζοντας: «Ο μπαμπάς μου πυροβόλησε τη μαμά μου!» Η Κέλι κάλεσε την αστυνομία.

Σχεδόν αμέσως οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι ο θάνατος της Τζένιφερ ήταν ανθρωποκτονία. Μόλις έφτασαν οι ιατροδικαστές, οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν.

Τα στοιχεία έδειχναν ότι ο Μπαρτ ανέβηκε στο υπνοδωμάτιο, ενώ η Τζένιφερ κοιμόταν, και χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι για να πνίξει τον θόρυβο πυροβόλησε τη σύζυγό του στο πίσω μέρος του κεφαλιού, σκοτώνοντάς την ακαριαία. Στη συνέχεια τοποθέτησε το πτώμα της σε ημικαθιστή θέση κι έβαλε το όπλο στο χέρι της. Νιώθοντας βέβαιος ότι φαινόταν πως η Τζένιφερ είχε αυτοκτονήσει, ο Μπαρτ έφυγε από το σπίτι. Ένας γείτονας είχε δει το αμάξι του να φτάνει στο σπίτι λίγο πριν τα χαράματα και σε 20 λεπτά να φεύγει με ταχύτητα. Όσο οι συγγενείς, οι φίλοι και οι γείτονες της Τζένιφερ μιλούσαν στην αστυνομία, τόσο ο Μπαρτ έμοιαζε περισσότερο με ύποπτο για φόνο παρά με χήρο. Το άλλοθι που του πρόφερε ο αδερφός του, ότι δήθεν τον είχε φιλοξενήσει τη νύχτα του φόνου, κατέπεσε. Το σήμα από το κινητό τηλέφωνο του Μπαρτ παρείχε στην αστυνομία τις ακριβείς κινήσεις του τη νύχτα της 4ης Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι ντετέκτιβ έμαθαν για την «αυτοκτονία» μιας φιλενάδας του Μπαρτ πριν 15 χρόνια, της Ντόλι Χερν και η υπόθεση άνοιξε ξανά. Μετά από περαιτέρω εξέταση, ο τρόπος θανάτου της Ντόλι άλλαξε από αυτοκτονία σε ανθρωποκτονία. Ο Μπαρτ Κόρμπιν ήταν ο κύριος ύποπτος. Η Ντόλι Χερν είχε ονειρευτεί να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της ως οδοντίατρος και το 1987 γράφτηκε στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια, στην Οδοντιατρική Σχολή. Εκεί γνώρισε τον Μπαρτ Κόρμπιν που ήταν συμφοιτητής της. Λίγους μήνες αφού έκαναν σχέση, ο Μπαρτ της έκανε πρόταση γάμου. Η επιμονή του ήταν τόσο έντονη που η Ντόλι απόρησε και την απέρριψε, εξηγώντας του ότι ήθελε να τελειώσει πρώτα τις σπουδές της και μετά θα σκεφτόταν για το θέμα του γάμου. Αλλά ο Μπαρτ συνέχισε να την πιέζει και απαιτούσε να ξέρει πού βρισκόταν ανά πάσα στιγμή και με ποιον. Η Ντόλι είπε σε πολλούς φίλους για την εμμονή του κι εκείνοι ανακουφίστηκαν όταν βρήκε επιτέλους τη δύναμη να χωρίσει με τον εμμονικό φίλο της. Όμως αυτός άρχισε να την παρακολουθεί και έγινε επικίνδυνος διώκτης της. Στις 6 Ιουνίου 1989 η συγκάτοικός της επέστρεψε στο σπίτι και βρήκε τη Ντόλι ξαπλωμένη στον καναπέ, αιμόφυρτη, με ένα 38άρι περίστροφο στην αγκαλιά. Παρά τις δηλώσεις φίλων και τις καταγγελίες στην αστυνομία που είχε κάνει η Ντόλι κατηγορώντας τον Μπαρτ για παρενόχληση, ο θάνατός της είχε χαρακτηριστεί τότε αυτοκτονία. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο της συζύγου του Μπαρτ, η αστυνομία έριξε μια δεύτερη ματιά στον θάνατο της Ντόλι με μια εντελώς διαφορετική οπτική.

Ο Μπαρτ δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι και αγνόησε τις εκκλήσεις των γειτόνων και των πεθερικών να επικοινωνήσει μαζί τους για το θάνατο της Τζένιφερ. Σκεπτόμενος μόνο τον εαυτό του, και αφού το σχέδιό του είχε αποτύχει, άφησε τα μικρά παιδιά του να αγωνίζονται μόνα τους και να αναρωτιούνται τι είχε συμβεί στη μητέρα τους.

Ακόμη και χωρίς να πάρουν κατάθεση από τον Μπαρτ, οι ερευνητές είχαν ό,τι χρειάζονταν και μόλις τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2004 ο Μπαρτ Κόρμπιν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της Ντόλι Χερν, ενώ ακολούθησε κατηγορητήριο τον Ιανουάριο του 2005 για τον θάνατο της Τζένιφερ.

Συνειδητοποιώντας ότι είχε στριμωχτεί, ο Μπαρτ επέλεξε να δηλώσει ένοχος για τον φόνο της συζύγου και της πρώην φίλης του. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για κάθε δολοφονία και ήταν επιλέξιμος για αποφυλάκιση υπό όρους στα τέλη του 2020, οι συγγενείς των θυμάτων όμως την απέτρεψαν, όπως σκοπεύουν να κάνουν κάθε φορά που υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης.

Η αδερφή της Τζένιφερ υιοθέτησε επίσημα τους δυο γιους της.

Η φημισμένη συγγραφέας ιστοριών αληθινού εγκλήματος Ανν Ρουλ έγραψε το βιβλίο “Too Late To Say Goodbye“ βασισμένο στην υπόθεση δολοφονίας της Τζένιφερ Κόρμπιν.

Το 2007 προβλήθηκε η ομώνυμη ταινία, βασισμένη στο βιβλίο της Ανν Ρουλ, με πρωταγωνιστή τον Ρομπ Λόου και αργότερα το επεισόδιο “A Wedding and a Murder” στην τηλεοπτική σειρά Oxygen. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ