Κοσμος

Το Κίεβο απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας 36 ωρών του Πούτιν ως «υποκριτική»

Με αφορμή τα ρωσικά χριστούγεννα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μερικός πόλεμος και στρατιώτες της κερκίδας
© EPΑ/POOL

Ουκρανία: Το Κίεβο απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας του Πούτιν 

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα ως υποκρισία την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Nωρίτερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μετά από έκκληση του Πατριάρχου Κύριλλου κατάπαυση του πυρός στα μέτωπα του πολέμου από τις 12 το μεσημέρι της παραμονής των ρωσικών Χριστουγέννων (αύριο Παρασκευή 6 Ιανουαρίου) μέχρι τα μεσάνυκτα της 7ης προς 8η Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε σχετικές οδηγίες στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής των δύο πλευρών στην Ουκρανία από τις 12.00 στις 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου 2023».

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες οι κάτοικοι των οποίων είναι στην πλειονότητά τους ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως το Κίεβο απομακρύνεται από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας τα τελευταία χρόνια κυρίως με την ίδρυση μιας αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αν και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία τον Μάιο, λόγω της ρωσικής εισβολής, πολλοί αξιωματούχοι της έχουν τιμωρηθεί από το Κίεβο για θέσεις τους που κρίθηκαν φιλορωσικές.

Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Πούτιν -σε τηλεφωνική τους επικοινωνία- ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον πόλεμο πρέπει να υποστηριχθούν από μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για δίκαιη λύση», είπε την Πέμπτη η τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενέργεια και τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του, ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να εκκαθαριστεί από Κούρδους μαχητές η συριακή συνοριακή περιοχή.


 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ