Κοσμος

Ισχυρή σύσταση της Ε.Ε στα κράτη μέλη να ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νωρίτερα ο ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχία για τα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με προστατευτική στολή στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ξιάμεν (επαρχία Φουτσιάν)
Γυναίκα με προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ξιάμεν (επαρχία Φουτσιάν) © EPA/MARK R. CRISTINO

ΕΕ: Σύσταση για τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από Κίνα και χρήση μάσκας

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση οι χώρες- μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συντονισμένη προληπτική προσέγγιση δεδομένων των εξελίξεων με την Covid στην Κίνα με τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα και χρήση μάσκας. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησαν την Τετάρτη ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από την Κίνα προς την ΕΕ θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19 πριν επιβιβαστούν, καθώς το Πεκίνο σχεδιάζει να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παρά το κύμα νέων μολύνσεων από COVID.

Η σύσταση προέρχεται από την Ολοκληρωμένη Ομάδα Πολιτικής Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ, η οποία είναι ένα όργανο που αποτελείται από αξιωματούχους των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, και είναι σύμφωνη με σύσταση που είχε γίνει νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ αναμένεται να συγκληθεί ξανά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.

ΠΟΥ για Κίνα: Τα δεδομένα την Covid-19 δεν αντιπροσωπεύουν το μέγεθος της έξαρσης

Τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το σχόλιο έγινε καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά αύριο Πέμπτη με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της Covid-19.

«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.


Ανησυχία ΠΟΥ για την αύξηση 

Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ιογενή αλληλουχία σε πραγματικό χρόνο», είπε.

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ