Κοσμος

Ο Πούτιν στέλνει φρεγάτα με πυραύλους κρουζ Zircon στον Ατλαντικό Ωκεανό

Ποιες είναι οι δυνατότητες τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν θέλει να εκσυγχρονιστούν τα όπλα του ρωσικού στρατού
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ MIKHAEL KLIMENTYEV

Bλ. Πούτιν: Στέλνει φρεγάτα με πυραύλους κρουζ Zircon στον Ατλαντικό Ωκεανό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη φρεγάτας οπλισμένης με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ νέας γενιάς προς τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό αλλά και τη Μεσόγειο σε μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

«Αυτή τη φορά το πλοίο είναι εξοπλισμένο με το τελευταίο σύστημα υπερηχητικών πυραύλων –‘Zircon’– που δεν έχει κάτι ανάλογο», είπε ο Πούτιν που έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση σχετικά με τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να ευχηθώ στο πλήρωμα του πλοίου επιτυχία στην υπηρεσία τους για το καλό της Πατρίδας». Ο Σοϊγκού είπε πως το Gorshkov θα πλεύσει στον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό και στη Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει «ακριβή και ισχυρά πλήγματα κατά του εχθρού στη θάλασσα και στη στεριά», λέγοντας ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που βρίσκονταν στο πλοίο μπορούσαν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και είχαν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κούρσα υπερηχητικών όπλων. Λόγω των ταχυτήτων τους -πάνω από πέντε φορές της ταχύτητας του ήχου- και της ευελιξίας τους, τέτοια όπλα θεωρούνται ως ένας τρόπος να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.

Ο στόχος ενός υπερηχητικού όπλου είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστεί από ό,τι για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει το 2018 μια σειρά νέων υπερηχητικών όπλων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να αποφύγουν την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.

Οργή στη Ρωσία

Tην ίδια ώρα μπλόγκερς που τάσσονται υπέρ του πολέμου ασκούν επικρίσεις στην πολεμική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, κάνοντας λόγω για «λιγόψυχη και ανίκανη ηγεσία», ενώ αυτή την εβδομάδα εξέφρασαν την οργή τους για την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο Ρώσων στρατιωτών σε σχολείο της επαρχίας του Ντονέτσκ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι επικρίσεις βέβαια αφορούν τους στρατιωτικούς ηγέτες παρά τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος δεν έχει ακόμα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την επίθεση.


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ