- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Τραμπ προσπαθεί να «δώσει γραμμή» για την προεδρία της Βουλής: Ψηφίστε τον Μακάρθι
Xθες απέτυχε να εκλέγει σε τρεις ψηφοφορίες
Boυλή των Αντιπροσώπων: Ο Τραμπ ζητά να στηρίξουν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Κέβιν Μακάρθι για την προεδρία
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε ξεκάθαρο κάλεσμα την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, στους εκλεγμένους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κέβιν Μακάρθι για τη θέση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά την πρωτοφανή ήττα που υπέστη ο δεύτερος στην ψηφοφορία για την εκλογή του.
Είκοσι εκλεγμένοι «τραμπιστές» Ρεπουμπλικανοί, αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του Μακάρθι, που κρίθηκε υπερβολικά κεντρώος, για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία αναμένεται να επαναληφθεί το απόγευμα της Τετάρτης.
«Τώρα είναι η ώρα για τους μεγάλους εκλεγμένους Ρεπουμπλικάνους μας στη Βουλή να ψηφίσουν τον Κέβιν», έγραψε ο πρώην πρόεδρος στο κοινωνικό του δίκτυο Truth, μια σπάνια δημόσια υποστήριξη από την πλευρά του.
ΗΠΑ: Συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη η Βουλή για να εκλέξει πρόεδρο
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για να ξαναπροσπαθήσει να εκλέξει τον πρόεδρό της, αφού ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα εργασιών την Τρίτη χωρίς να το καταφέρει, κάτι άνευ προηγουμένου τα τελευταία 100 χρόνια. Η διαδικασία στο σώμα αναμένεται να ξεκινήσει με την έναρξη της συνεδρίασης στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα (στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας).
Οι μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, που εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στην αμερικανική κάτω Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022, εμπόδισαν το φαβορί, τον Κέβιν Μακάρθι, να αναδειχθεί στο αξίωμα, διαδεχόμενος τη Δημοκρατική απερχόμενη πρόεδρο Νάνσι Πελόσι, έπειτα από τρεις ψηφοφορίες.
Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα. Τότε, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από εννιά ψηφοφορίες.
Βεβαίως οι εντάσεις της Τρίτης δεν εξέπληξαν κανέναν, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Los Angeles Times που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Αρκετοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι διεμήνυαν για εβδομάδες πως θα εναντιώνονταν στον κ. Μακάρθι. Είναι ασαφές αν η διένεξη μπορεί να επιλυθεί άμεσα.
Η εξέλιξη σηματοδοτεί χαοτική αρχή στη θητεία της νέας κάτω Βουλής, καθυστερεί ψηφοφορίες για τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του 118ου Κογκρέσου και την ορκωμοσία των νέων μελών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι προωθούν εναλλακτική υποψηφιότητα, αυτή του 58χρονου Τζιμ Τζόρνταν, που εκπροσωπεί το Οχάιο και είναι μέγας υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του κ. Μακάρθι. Τον κ. Τζόρνταν ψήφισαν 20 Ρεπουμπλικάνοι — λιγότεροι από το ένα δέκατο εξ όσων ψήφισαν τον Κέβιν Μακάρθι, αλλά αρκούσαν για να αποτρέψουν την εκλογή του τελευταίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.