Κοσμος

Ιδιοκτήτρια γραφείου κηδειών στο Κολοράντο τεμάχιζε και πωλούσε μέλη των νεκρών

Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο του γραφείου τελετών «Sunset Mesa» στο Κολοράντο
Το κτίριο του γραφείου τελετών «Sunset Mesa» στο Κολοράντο © Joe Amon/The Denver Post via Getty Images

Κολοράντο: Σε φυλάκιση 20 ετών καταδικάστηκε ιδιοκτήτρια γραφείου κηδειών που πωλούσε ανθρώπινα μέλη

Πρώην ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών στο Κολοράντο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για εξαπάτηση συγγενών των νεκρών πωλώντας μέλη του σώματος χωρίς άδεια.

Η Μέγκαν Χες, 46 ετών, ομολόγησε την ενοχή της για την απάτη τον Ιούλιο. Εξαπάτησε τουλάχιστον 12 οικογένειες που είχαν πληρώσει για να αποτεφρώσουν τους συγγενείς τους.

Η 46χρονη διατηρούσε το γραφείο κηδειών «Sunset Mesa» και μια εταιρεία δωρεάς οργάνων, την «Donor Services», στο ίδιο κτίριο στο Μοντρόουζ του Κολοράντο.

Η 69χρονη μητέρα της, Σίρλεϊ Κοχ, ομολόγησε επίσης ότι είναι ένοχη για απάτη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια. Ο ρόλος της 69χρονης ήταν να τεμαχίζει τα πτώματα.

«Η Χες και η Κοχ χρησιμοποίησαν το γραφείο κηδειών τους κατά καιρούς για να κλέψουν ουσιαστικά πτώματα και μέλη του σώματος χρησιμοποιώντας πλαστά έντυπα δωρητών» δήλωσε ο εισαγγελέας Τιμ Νεφ.

«Οι δύο γυναίκες κυνηγούσαν ευάλωτα θύματα που στράφηκαν σε αυτές σε μια περίοδο θλίψης», ανέφερε ο Λέοναρντ Κάρολο, ειδικός πράκτορας του FBI στο Ντένβερ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα του Reuters, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2016-2018, για την πώληση ανθρώπινων μελών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν κλάδο ουσιαστικά χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες.

Πρώην υπάλληλοι είχαν παραδεχτεί στο Reuters πως οι Χες και Κοχ διενεργούσαν παράνομα τεμαχισμούς πτωμάτων, χωρίς τη γνώση και τη συναίνεση των συγγενών τους.

Λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έρευνας, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι το γραφείο χρέωνε τους πελάτες πάνω από 1.000 δολάρια για αποτεφρώσεις που δεν έγιναν ποτέ. «Πολλές οικογένειες έλαβαν στάχτες αναμεμειγμένες με τα λείψανα διαφορετικών πτωμάτων» δήλωσαν οι εισαγγελείς. «Ένας πελάτης έλαβε ένα μείγμα από σκυρόδεμα αντί για τα λείψανα του αγαπημένου του προσώπου» πρόσθεσαν.

Στις ΗΠΑ είναι παράνομη η πώληση οργάνων όπως καρδιά, νεφρά και τένοντες για μεταμόσχευση, καθώς επιτρέπεται μόνο να δωρίζονται. Ωστόσο, άλλα μέλη του σώματος όπως κρανία, χέρια και σπονδυλικές στήλες για χρήση στην έρευνα ή την εκπαίδευση –κάτι που έκανε η Χες– δεν ρυθμίζεται από τη νομοθεσία.

Πληροφορίες από BBC, Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ