Πρωτοχρονιά 2023 στο Παρίσι
Πρωτοχρονιά στο Παρίσι © Firas Abdullah/Anadolu Agency via Getty Images
Κοσμος

Με πυροτεχνήματα, υπαίθρια πάρτι και χωρίς περιορισμούς υποδέχθηκε ο κόσμος το 2023

Από την Αυστραλία ως την Νέα Υόρκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
  • 62224-137655.jpg
    Newsroom
  • 2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανάμεσα στα πρώτα μέρη στον κόσμο που καλωσόρισαν το 2023 ήταν το νησί Κιριτιμάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εορτασμούς για το νέο έτος με πυροτεχνήματα που ερίφθησαν από το Sky Tower.

Και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας βρίσκεται πλέον στο 2023 με πυροτεχνήματα να έχουν φωτίσει τον ουρανό του πάνω από την γέφυρα του λιμανιού και την όπερα.

Αυτή ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά χωρίς περιορισμούς έπειτα από δύο χρόνια για τους κατοίκους του Σίδνεϊ. Το lockdown στο τέλος του 2020 και η έξαρση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στο τέλος του 2021 είχαν ωθήσει τις αρχές της Αυστραλίας να επιβάλουν περιορισμούς στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πλέον τα μέτρα έχουν αρθεί, ενώ η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορά της. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης για να παρακολουθήσουν το σόου με δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το θέαμα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.

Το νέο έτος υποδέχτηκαν ήδη οι κάτοικοι του Κουΐνσλαντ και του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ενώ στο Ντάργουιν, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επικράτειας, ακυρώθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με πυροτεχνήματα εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των βροχοπτώσεων που επικρατούν στην περιοχή.

Fireworks let off in Sidney and Auckland New Year’s Eve celebration

New Year's Eve celebrations take place around the world as 2023 ushered in | ITV News

Στη Νέα Υόρκη πολλοί ήταν αυτοί που αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ για να μετρήσουν ανάποδα για την έλευση της νέας χρονιάς και να παρακολουθήσουν από κοντά την πτώση της μπάλας που σηματοδοτεί την αλλαγή του χρόνου, ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1907.

Μόλις τελείωσε η αντίστροφη μέτρηση, ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί και να ζητωκραυγάζει. Το εμβληματικό τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα New York, New York πλημμύρισε την πλατεία και ο κόσμος παρακολούθησε τη μπάλα που έπεσε.

Στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε επίσης ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων, το οποίο είχε μια ιδιαίτερη αναφορά στη Βασίλισσα Ελισάβετ που πέθανε κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έκλεισε.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης Γουχάν για να μετρήσουν αντίστροφα για την έναρξη μιας νέας χρονιάς που πολλοί ελπίζουν ότι θα είναι μια πολύ καλύτερη μετά από ένα «σκληρό» 2022 γεμάτο lockdown και ενός νέου ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού τον Δεκέμβριο.

Πολλοί απελευθέρωσαν μπαλόνια στον ουρανό όταν τα ρολόγια έδειξαν μεσάνυχτα, σύμφωνα με την παράδοση στην πόλη της κεντρικής Κίνας όπου ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια, και πολλοί τράβηξαν selfie με τους φίλους τους.

Στη Σαγκάη, η οποία όπως και πολλές κινεζικές πόλεις το 2022 είχε τεθεί σε ένα μεγάλης διάρκειας lockdown, πολλοί συνωστίστηκαν στον παραποτάμιο πεζόδρομο, τον Μπουντ.

Scott Gardiner/Getty Images
© Scott Olson/Getty Images/Ideal Image
Scott Gardiner/Getty Images
© Scott Olson/Getty Images/Ideal Image
Φαντασμαγορικά σόου και μεγάλα πάρτι
Nέα Υόρκη © Roni Bintang/Getty Image/Ιdeal Images
Πρωτοχρονιά 2023 - Εορτασμοί στο Βερολίνο
© Adam Berry/Getty Images
Scott Gardiner/Getty Images
© Geoff Bruce/Central Press/Hulton Archive/Getty Images
Scott Gardiner/Getty Images
Εορτασμοί στην Αυστραλία © Scott Gardiner/Getty Images/Ideal Image
Πρωτοχρονιά 2023 στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων
Πρωτοχρονιά 2023 στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων © Ezra Acayan/Getty Images
Φαντασμαγορικά σόου και μεγάλα πάρτι
Εορτασμοί στην Πορτογαλία © Scott Gardiner/Getty Images/Ideal Image
Η Νέα Υόρκη καλοσωρίζει το 2023
© Selcuk Acar/Anadolu Agency via Getty Images

Δειτε περισσοτερα