- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κόσοβο: Αποσύρθηκαν τα οδοφράγματα και άνοιξαν οι συνοριακές διαβάσεις προς την κεντρική Σερβία
Η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα
Κόσοβο: Αποσύρθηκαν τα οδοφράγματα και άνοιξαν οι συνοριακές διαβάσεις προς την κεντρική Σερβία
Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου έχουν αποσύρει τα οδοφράγματα από κεντρικές οδικές αρτηρίες και από σήμερα το μεσημέρι (30/12) άρχισαν να λειτουργούν και οι συνοριακές διαβάσεις προς την κεντρική Σερβία «Γιάρινιε» και «Μπίρνιακ» που ήταν κλειστές από τις 10 Δεκεμβρίου.
Μόλις τερματίστηκε ο αποκλεισμός των δρόμων, στρατιωτικά οχήματα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης –KFOR άρχισαν να περιπολούν τακτικά στο βορρά του Κοσόβου. Η κατάσταση είναι ήρεμη και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή, ανέφερε ότι έλαβε εγγυήσεις από τον διεθνή παράγοντα ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις εναντίων όσων συμμετείχαν στους αποκλεισμούς των δρόμων, όπως επίσης και ότι θα αποσυρθούν από το βόρειο Κόσοβο οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.
Οι Σέρβοι προχώρησαν στο αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στις 10 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη ομοεθνών τους πρώην αστυνομικών που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση. Η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας, την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα ύστερα από κοινή παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού, οι Σέρβοι του Κοσόβου σε συνεννόηση με το Βελιγράδι αποφάσισαν να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να αποσυρθούν τα οδοφράγματα.
Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες Σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί- της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κλειδί για την καταδίκη οι δικές του αφηγήσεις
Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Η ιστορική κόντρα με τον Ζακ Σιράκ
Ο νεαρός μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Λιλ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή
Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Το Νέο Δελχί «υποστηρίζει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για τον σκοπό αυτό»
Ποιος είναι ο Γιόργκεν Φένεκ
Έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος μέχρι και την ημέρα της κηδείας
Γιατί ανησυχούν οι αγορές
Τα βαγόνια ευτυχώς σταμάτησαν σε σημείο όπου δεν βρίσκονται σε ανάποδη θέση
Η αξία των οποίων κυμαίνεται από 20 έως 10.000 ευρώ
Το Ιράν χαρακτήρισε την ανάρτηση «γελοία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τον τεχνολογικό κολοσσό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Google μετά το διάταγμά του
Καταγγελίες για υποκλοπή και «άδειασμα» τραπεζικών λογαριασμών
Την πολιτική του επιβίωση φοβάται ο Ρώσος πρόεδρος αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τερματιστεί χωρίς νίκη της Μόσχας
Προτίμησε μια ταπεινωτική τιμωρία από το να παραδοθεί στην αστυνομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.