Κοσμος

«Δεν υπάρχει μέρος στην Μπαχμούτ χωρίς αίμα» καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Το Κίεβο φοβάται σφόδρα χτυπήματα πριν την Πρωτοχρονιά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Β. Ζελένσκι: Ελάχιστοι άμαχοι εξακολουθούν να ζουν στην Μπαχμούτ, επίκεντρο σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία

«Μόλις λίγοι άμαχοι» εξακολουθούν να ζουν στην πόλη Μπαχμούτ, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πέρυσι, 70.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί. Τώρα, έχουν απομείνει μόνο λίγοι άμαχοι», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Facebook, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον αριθμό των αμάχων που βρίσκονται ακόμη σε αυτήν την πόλη που έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών μαχών για μήνες. Οι δυο πλευρές εμπλέκονται σε μάχες ιδίως γύρω από την Κρεμνίνα, μικρή κοινότητα βόρεια του Μπαχμούτ.

Ρωσικές δυνάμεις και παραστρατιωτικοί της οργάνωσης Wagner προσπαθούν από το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία, να κατακτήσουν το Μπαχμούτ, με κόστος βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και σημαντικές καταστροφές.

«Δεν υπάρχει μέρος (στην πόλη) που να μην είναι καλυμμένο με αίμα. Δεν περνά ώρα χωρίς να αντηχεί ο φρικτός βρυχηθμός του πυροβολικού», είπε ο Ζελένσκι, συνοδεύοντας το μήνυμά του με αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν την έκταση των καταστροφών στην πόλη.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Μπαχμούτ σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, κατέγραψαν αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, καθώς η πόλη δεν έχει πλέον πρόσβαση σε νερό ή ηλεκτρισμό.

Αυτό που ανέφερε όμως το Κίεβο ήταν ότι ως αποτέλεσμα του χτυπήματος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σε εχθρικές θέσεις στην περιοχή Τσαπλίνκα της περιφέρειας της Χερσώνας, περίπου 50 Ρώσοι στρατιωτικοί «εκκαθαρίστηκαν», όπως αναφέρει ανάρτηση στο Facebook του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Στις 26 Δεκεμβρίου, ως αποτέλεσμα της καταστροφής εχθρικών θέσεων στην περιοχή Τσαπλίνκα, οι απώλειες των εισβολέων ανήλθαν σε περίπου 50 στρατιώτες που πέθαναν», αναφέρεται.

Η Τσαπλίνκα είναι περιοχή αρκετά ανατολικά της απελευθερωμένης πόλης της Χερσώνας, όχι μακριά πλέον από το όριο που χωρίζει τη Χερσώνα από τη ρωσοκρατούμενη ααπό το 2014 Κριμαία.

Ουκρανία: Η πόλη-κλειδί

Η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Κρεμίννας ξεκίνησε το φθινόπωρο, περίπου την εποχή που οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν την πόλη Λίμαν, στο Ντόνετσκ, στο τέλος μιας επίθεσης στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, που οδήγησε τις ρωσικές δυνάμεις πίσω προς τα σύνορα της χώρας τους.

Έκτοτε, έχουν δοθεί μια σειρά από μάχες για την κατάληψη αυτοκινητόδρομων και μικρών οικισμών γύρω από την Κρεμίννα και βορειοδυτικά, στην πόλη Σβάτοβε. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτά τα μέρη στις αρχές της εισβολής τους στην Ουκρανία.

Η ανακατάληψη των δύο πόλεων, και μιας τρίτης, του Σταρομπίλσκ, θα μπορούσε να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίσουν την προέλασή τους προς τα ρωσικά σύνορα και να πάρουν πίσω περισσότερα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα. Θα έδινε επίσης στην Ουκρανία τον έλεγχο ενός τριγώνου δρόμων που παρέχουν πρόσβαση σε δύο μεγαλύτερες πόλεις πιο νότια, το Σιεβιεροντονέτσκ και το Λισυτσάνσκ, που έπεσαν στα χέρια της Ρωσίας το καλοκαίρι.   

Περιφερειακοί αξιωματούχοι είπαν ότι η αντεπίθεση επικεντρώνεται σε μεγαλύτερες πόλεις, αν και ο κ. Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι η Ουκρανία θέλει να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι αφού έχασε την Χερσώνα και υπέστη άλλες ήττες, η Ρωσία συγκέντρωνε τις δυνάμεις της στο βόρειο Λουγκάνσκ για μια επίθεση που θα είχε ως στόχο να επεκτείνει τον έλεγχό της στην περιοχή και στη συνέχεια να ωθήσει τις δυνάμεις της προς την επαρχία του Χαρκόβου. 

Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε το ινστιτούτο, η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στην μετακίνηση των στρατευμάτων της για την υπεράσπιση της Κρεμίννας και του Σβάτοβε έναντι των επιχειρήσεων σε άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής του Ντονμπάς.

Ουκρανός υπουργός Ενέργειας: Την Πρωτοχρονιά θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά

Η ενεργειακή κατάσταση σε όλη την Ουκρανία παραμένει πραγματικά δύσκολη λόγω του συνεχούς κινδύνου ρωσικού βομβαρδισμού, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Χέρμαν Χαλουστσένκο. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, όμως, ο κίνδυνος βομβαρδισμού μπορεί να είναι μεγαλύτερος, πρόσθεσε ο Χαλουστσένκο.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν έχουν αρνηθεί να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν το ενεργειακό μας σύστημα. (Οι επιθέσεις) έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Νομίζω ότι η Πρωτοχρονιά είναι μία από αυτές τις ημερομηνίες που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στο ενεργειακό σύστημα», είπε ο Ουκρανός υπουργός και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση είναι τέτοια που είναι σίγουρα δύσκολο να σχεδιάσουμε οτιδήποτε, γιατί δεν γνωρίζουμε τον όγκο των πιθανών μελλοντικών βομβαρδισμών και το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας».