Κοσμος

Τα «διπλά βιβλία» της Κίνας για τον κορωνοϊό φέρνουν περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες της

Καμία εμπιστοσύνη στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει το Πεκίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία στην Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού
Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία στην Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού © EPA

Κορωνοϊός στην Κίνα - Οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη που ενεργοποιούν μέτρα για τους ταξιδιώτες από το Πεκίνο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, εξαιτίας της ανησυχίας της για την «έλλειψη διαφανών δεδομένων» από το Πεκίνο αναφορικά με την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού, μετέδωσαν Reuters και Bloomberg, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους. Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που τα νοσοκομεία στην Κίνα βουλιάζουν από ασθενείς με κορωνοϊό.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στον ασιατικό γίγαντα των 1,41 δισεκ. κατοίκων.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης.

Έχουν πλέον γίνει «βουνό» οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τα ξεσπάσματα της πανδημίας στην Κίνα και την παντελή «έλλειψη» αξιόπιστων, «διαφανών δεδομένων» για αυτά, συμπεριλαμβανομένων «δεδομένων για την αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού», από πλευράς Πεκίνου, εξήγησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Νοσοκομεία και γραφεία κηδειών έχουν κατακλυστεί στην Κίνα, καθώς ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα μετά την απόφαση να τερματιστεί απότομα η πολιτική «zero covid» στον απόηχο των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Την τελευταία εβδομάδα η Κίνα ανακοίνωσε μόλις έναν θάνατο ασθενούς με κορωνοϊό, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσπιστία για τα υγειονομικά δεδομένα που ανακοινώνει, λαμβάνοντας υπόψιν την έξαρση του ιού.

Προαιρετικό τεστ για κορωνοϊό στο Μιλάνο σε ταξιδιώτες από την Κίνα

Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια της Λομβαρδίας στην Ιταλία ξεκίνησε τη Δευτέρα (26/12) προαιρετικά τεστ για τον κορωνοϊο στους ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς από την Κίνα.

Ειδικότερα, διενεργούνται τεστ PCR (μοριακά), ώστε να εντοπιστούν μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 210 τεστ με τη συναίνεση των επιβατών που έφθασαν στο αεροδρόμιο Μαλπένσα στο Μιλάνο το τελευταίο 48ωρο.

Το μέτρο παραμένει σε ισχύ μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ