Κοσμος

Απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις χώρες που επέβαλαν πλαφόν με διάταγμα Πούτιν

Θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Όχι» της Ρωσίας στο πλαφόν στην τιμή πετρελαίου
ΑΡΧΕΙΟ © Patrick Hendry/Unsplash

Ρωσία: Απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου στις χώρες που επέβαλαν πλαφόν

Τις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου στις χώρες που επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο απαγορεύει η Μόσχα, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και θα έχει διάρκεια πέντε μηνών, έως την 1η Ιουλίου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ε.Ε., τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προαναγγείλει την υπογραφή διατάγματος, ως απάντηση στη Δύση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Επειτα από μήνες σχοινοτενών διαπραγματεύσεων αλλά και εν μέσω επικρίσεων και αμφισβητήσεων, η συμφωνία για το πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού αργού τέθηκε σε ισχύ στις 6 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία προβλέπει μία μόνον εξαίρεση και αφορά τη Βουλγαρία που θα έχει τη δυνατότητα να εισάγει ρωσικό αργό διά θαλάσσης μέχρι το τέλος του 2024 καθώς έχει συνάψει σχετικές συμβάσεις πριν από τον Ιούνιο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε το ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Ρωσία: Το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ το 2023 καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συρρικνώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, δημιουργώντας ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο για τη Μόσχα καθώς δαπανά μεγάλα ποσά για τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του αντιπροσωπεύουν την πιο σαφή μέχρι σήμερα παραδοχή εκ μέρους της Μόσχας πως το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου, που επέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου η Ομάδα των Επτά (G7), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία με σκοπό να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εκστρατεία, μπορεί πράγματι να πλήξει τα δημόσια οικονομικά.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα μπορεί να την οδηγήσουν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις της παραγωγής, ο Σιλουάνοφ είπε πως οι δεσμεύσεις για δαπάνες θα τηρηθούν.

"Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί", δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους σε σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ