Κοσμος

Άνα Τρουχίγιο: Η δολοφόνος με τη γόβα στιλέτο

Δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, τα ποτά, οι διασκεδάσεις και το πρωτάκουστο όπλο εγκλήματος

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπόθεση Άνα Τρουχίγιο: Η γυναίκα που δολοφόνησε με γόβα-στιλέτο τον φίλο της και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Τη νύχτα της 9ης Ιουνίου 2013 μια γυναίκα, μιλώντας ασυνάρτητα, κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι ο φίλος της πήγε να την πνίξει και τώρα ήταν αναίσθητος στο πάτωμα. Βρισκόταν σε ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στο Χιούστον του Τέξας, όπου η αστυνομία έφτασε μέσα σε 20 λεπτά. Η γυναίκα που είχε τηλεφωνήσει ήταν η Άνα Τρουχίγιο, 45 ετών και στο πάτωμα του διαμερίσματός του αναίσθητος ο Στεφάν Άντερσον, 59 ετών. Τον είχε χτυπήσει τουλάχιστον 25 φορές με τη γόβα στιλέτο της.

Περίπου 5 ώρες μετά, η Άνα βρισκόταν για ανάκριση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών (στο YouTube υπάρχει όλη η ανάκριση). Ήταν άυπνη, πεινασμένη και φορούσε ακόμη τα ματωμένα ρούχα της. Μιλούσε για τις σχέσεις της με τους άντρες, οι οποίοι ήταν πάντα «εμμονικοί» μαζί της -μια φράση που χρησιμοποιούσε πολλές φορές μιλώντας για διαφορετικούς άντρες. Έλεγε ότι ήταν πολύ αγαπητή, νοιαζόταν πάρα πολύ για τους άλλους, θεωρούσε τον εαυτό της πνευματικό άνθρωπο που ήθελε μόνο να βοηθάει τους ανθρώπους. Όλα αυτά τα έλεγε με φωνή θλιμμένη, απαλή και πήγαινε από το ένα θέμα στο άλλο. Οι ντετέκτιβ δυσκολεύονταν να την κρατήσουν συγκεντρωμένη σε ό,τι τη ρωτούσαν. Μόλις άρχισε να μιλάει για τον Άντερσον, τη σταμάτησαν και της διάβασαν τα δικαιώματά της (δηλαδή ότι είχε το δικαίωμα να μη μιλήσει, χωρίς παρόντα τον δικηγόρο της).

Συμφώνησε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της και συνέχισε να μιλάει. Αποκαλούσε τον Άντερσον αρραβωνιαστικό της, που είχε εμμονή μαζί της, παρόλο που του είχε πει από την αρχή ότι δεν ήθελε να συνδεθούν ερωτικά. Είπε ότι εκείνο το βράδυ έπιναν σε ένα μπαρ και ξαφνικά ο Άντερσον ζήλεψε όταν ένας άλλος άντρας την κέρασε ποτό. Μετά, η Τρουχίγιο πήγε κατευθείαν στον καβγά στο διαμέρισμα. Είπε ότι ο Άντερσον ήταν έξαλλος και της έλεγε «Δεν πρόκειται να με αφήσεις!». Άρχισαν να παλεύουν κι εκείνος βρέθηκε από πάνω της και την έπνιγε. Τον παρακαλούσε να σταματήσει, αλλά συνέχιζε, και τότε έβγαλε τη γόβα της και τον χτύπησε πολλές φορές. Όταν αιμορραγούσε, άρχισε να του κάνει τεχνητή αναπνοή. Στη διάρκεια της ανάκρισης, σ’ αυτό το σημείο, η Τρουχίγιο σταμάτησε να μιλάει,  κοίταξε τους ανακριτές και είπε με καθαρή φωνή: «Εδώ είναι το Ανθρωποκτονιών. Αυτό σημαίνει…;» Τότε οι ντετέκτιβ της είπαν ότι ο Στεφάν ήταν νεκρός. Την επόμενη μέρα η Άνα Τρουχίγιο συνελήφθη για τη δολοφονία του.

Η ιατροδικαστής που διενήργησε την αυτοψία είχε αναφέρει ως αιτία θανάτου το «τραύμα από αμβλύ αντικείμενο στο κεφάλι και στο πρόσωπο» και είχε χαρακτηρίσει τον θάνατο ανθρωποκτονία. Μέτρησε 25 μικρές μυλακώσεις και πληγές που ταίριαζαν με την άκρη στιλέτο της γόβας της Τρουχίγιο. Στη διάρκεια της δίκης, περιέγραψε παρόμοιους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς του θύματος ως αμυντικά τραύματα, από την προσπάθειά του να αποκρούσει τα χτυπήματα. Αλλά η αιτία θανάτου είναι κάτι διαφορετικό από τον μηχανισμό θανάτου. Όπως είπε η ιατροδικαστής ήταν πιθανό ο Άντερσον να είχε αιμορραγήσει μέχρι θανάτου, αλλά ήταν επίσης πιθανό ότι το άγχος είχε πυροδοτήσει έκρηξη αδρεναλίνης, προκαλώντας του καρδιακή προσβολή.

Στη διάρκεια της δίκης οι ένορκοι είδαν την Τρουχίγιο ν’ αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά του εαυτού της. Η Εισαγγελία έδειξε πλάνα από την κάμερα ασφαλείας μέσα στο μπαρ, όπου η Τρουχίγιο και ο Άντερσον έπιναν εκείνο το βράδυ. Η οδηγός του ταξί που τους είχε πάει από το μπαρ στο διαμέρισμα του Άντερσον κατέθεσε ότι η Τρουχίγιο εξαπόλυε απειλές και κατάρες εναντίον του σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι. Ήταν τόσο ανησυχητικό, που η οδηγός ρώτησε τον Άντερσον αν ήθελε να τον πάει κάπου αλλού, αφού κατέβαινε η Τρουχίγιο. Κατέθεσε επίσης ότι στο μπαρ, ο Άντερσον επέστρεψε τρεις φορές για να πείσει την Τρουχίγιο να φύγει. Στα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας φαινόταν πράγματι να επιστρέφει ως την εξώπορτα τρεις φορές -οι τελευταίες εικόνες του, όσο ήταν ζωντανός. Στην αίθουσα του δικαστηρίου η Τρουχίγιο χαμογέλασε καθώς έβλεπε τον εαυτό της να χορεύει στο κάθισμά της, ενώ την περίμενε ο καταδικασμένος «αρραβωνιαστικός» της. 

Η Εισαγγελία κάλεσε ως εμπειρογνώμονα έναν βετεράνο του Εγκληματολογικού από το Αστυνομικό Τμήμα του Χιούστον. Οι φωτογραφίες του από τη σκηνή του εγκλήματος, που προβλήθηκαν σε μεγάλη οθόνη, είπαν μια ιστορία που κορυφώθηκε με τα φρικτά κοντινά πλάνα του θύματος, ξαπλωμένο σε ένα ματωμένο λευκό χαλί στον διάδρομο. Το πρόσωπο του Άντερσον φαινόταν σαν να είχε εκραγεί. 

Το θέμα ήταν αν η Τρουχίγιο είχε αμυνθεί κόντρα σε έναν εξαγριωμένο, μεθυσμένο άντρα και μετά προσπάθησε να τον συνεφέρει αφού είχε χάσει τις αισθήσεις του ή αν είχε συνεχίσει να τον χτυπάει στο πρόσωπο όταν ήταν ήδη πεσμένος. Για να δραματοποιήσει την τελευταία εκδοχή, η Εισαγγελία τοποθέτησε φωτογραφίες πραγματικού μεγέθους από τον διάδρομο που είχε πιτσιλιστεί με αίμα. Η Τρουχίγιο τον είχε χτυπήσει με μια μπλε σουέντ γόβα στιλέτο που είχε τακούνι 15 πόντων ενισχυμένο με ατσάλι. Ήταν σαν να τον κάρφωνε με παγοκόφτη, όπως είπε ο εισαγγελέας.

Ο Στεφάν Άντερσον ήταν σουηδικής καταγωγής βιοχημικός που πήγε στην Αμερική το 1986 και έγινε πολίτης των ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα. Ήταν 59 ετών και εκτός από ένα σύντομο γάμο στα τριάντα του ήταν ισόβιος εργένης. Από το 2009 ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Ήταν απίστευτα ευγενικός και με ήπιους τρόπους, ένας μοναχικός άντρας χωρίς στενούς φίλους και ενδιαφέροντα εκτός της δουλειάς του, που έβρισκε αγχωτική. Είχε υπάρξει θύμα, όπως και η μητέρα του, της κακοποίησης του πατέρα του και είχε ορκιστεί να μη σηκώσει ποτέ χέρι σε γυναίκα. Έπαιρνε αντικαταθλιπτικά, καθώς και χάπια για την πίεση. Ήταν επίσης αλκοολικός. Το πανεπιστήμιο τον έστειλε για απεξάρτηση δύο μήνες το 2010, αλλά αμέσως μετά υποτροπίασε, και έπινε πολύ όταν γνώρισε την Τρουχίγιο τον Αύγουστο του 2012.

Κανείς δεν μπορούσε να τους φανταστεί μαζί. Η Τρουχίγιο ήταν δεκαπέντε χρόνια νεότερη, δύο φορές παντρεμένη και δύο φορές χωρισμένη. Παντρεύτηκε πρώτη φορά μόλις έβγαλε το λύκειο και είχε αποκτήσει δυο κόρες, ενώ εργαζόταν στις πωλήσεις της Κόκα-Κόλα και συντηρούσε εκείνη την οικογένεια. Όταν χώρισε, πήρε την επιμέλεια των παιδιών της. Γύρω στην ηλικία των 40 παντρεύτηκε δεύτερη φορά, αλλά ο γάμος κράτησε μόνο δυο χρόνια. Η Άνα λαχταρούσε νύχτες γλεντιού και διασκέδασης και η ζωή της τότε άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Μετακόμισε στο κέντρο της πόλης, γιατί ήταν σκληρό καρύδι όπως έλεγε και δε φοβόταν, και όταν πια δε μπορούσε να συντηρήσει το σπίτι της φιλοξενούνταν σε σπίτια φίλων -ένας φίλος έμενε στο συγκρότημα κατοικιών του Άντερσον, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο λόμπι. Μερικές φορές εργαζόταν ως θεραπεύτρια μασάζ, είχε συλληφθεί για δημόσια μέθη και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αυτοί οι δύο ετερόκλητοι χαρακτήρες, ο γλυκός άνθρωπος και το σκληρό καρύδι, ήταν οι πρωταγωνιστές στις δυο διαφορετικές θεωρίες για τη δολοφονία που άκουσαν οι ένορκοι. Κατά την Εισαγγελία, η Τρουχίγιο κάποια στιγμή γονάτισε και χτύπησε τον Άντερσον με τη γόβα στιλέτο, επανειλημμένα μέχρι να τον σκοτώσει. Κατά τον συνήγορο υπεράσπισης, ο Άντερσον ήταν μεθυσμένος, θύμωσε, την κόλλησε στον τοίχο και δε μπορούσε να αναπνεύσει, την έπνιγε. Κι εκείνη έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει: πήρε το όπλο που είχε στη διάθεσή της για να αμυνθεί, τη γόβα στιλέτο, κι άρχισε να τον χτυπάει με αυτή.

Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόνο δύο ώρες για να κρίνουν την Άνα Τρουχίγιο ένοχη για φόνο. Δύο μέρες αργότερα, της επέβαλαν τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Αυτό εξέπληξε τον συνήγορό της, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για την ποινή των δύο έως είκοσι ετών που επέβαλε ο νόμος του Τέξας για «ξαφνικό πάθος» σε τέτοιες περιπτώσεις. «Δεν σχεδίαζε να τον δολοφονήσει,  δεν είχε κανένα κίνητρο. Ήταν προφανές ότι κάτι συνέβη εκείνο το βράδυ μεταξύ τους. Αν αυτό δεν είναι ξαφνικό πάθος, δεν ξέρω τι είναι», είχε πει ο δικηγόρος της. Φυσικά, η Άνα Τρουχίγιο είχε την ευκαιρία αργότερα από τη φυλακή να δώσει δυνεντεύξεις και να ισχυρίζεται διάφορα για τη σχέση της με τον Άντερσον, τη στιγμή που εκείνος δε ζει. Φίλοι του, ωστόσο, έχουν ισχυριστεί ότι ο Στεφάν Άντερσον είχε αποφασίσει να τη διώξει από το διαμέρισμά του, αλλά προσπαθούσε να το κάνει με ήπιο τρόπο. Αν τελικά της ανακοίνωσε την απόφασή του και αυτός ήταν ο λόγος που εκείνη τον δολοφόνησε, είναι απλώς μια εικασία που δε μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η Άνα Τρουχίγιο -«η δολοφόνος με τη γόβα στιλέτο» όπως την αποκάλεσαν τα ΜΜΕ- και το έγκλημά της είναι υλικό πολλών δημοσιογραφικών εκπομπών (“48 hours” στο NBC, στο “Channel 4”) και τηλεοπτικών σειρών (“Women Who Kill”, Snapped”).