Κοσμος

Qatargate: «Δεν μας προκύπτουν άλλα ονόματα - Δεν είναι Netflix», λέει ο διευθυντής της Le Soir

Την εφημερίδας που είχε κύριο ρόλο στις αποκαλύψεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Qatargate: «Δεν μας προκύπτουν άλλα εμπλεκόμενα ονόματα», λέει ο διευθυντής της Le Soir
© EPA/ JULIEN WARNAND

Qatargate - Ιταλία: «Δεν μας προκύπτουν άλλα εμπλεκόμενα ονόματα στο σκάνδαλο με το Κατάρ, δεν είναι παραγωγή του Netflix», λέει ο διευθυντής της Le Soir

«Δεν μας προκύπτουν άλλα εμπλεκόμενα ονόματα, δεν είναι παραγωγή του Netflix», δήλωσε ο Κριστόφ Μπερτί, διευθυντής της βελγικής εφημερίδας Le Soir, με αναφορά στο σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ, «Qatargate».

Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Foglio, o Μπερτί πρόσθεσε ότι «δεν έχει άλλα στοιχεία, ο,τι έπρεπε να γράψει η Le Soir, το έχει γράψει. Η όλη ιστορία, ως έχει, είναι ήδη αρκετά σοβαρή».

«Το όλο έργο αυτής της έρευνας, το πώς εξελίχθηκε, ξεπερνά κάθε διάσταση της φαντασίας» είπε, χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της εφημερίδας που είχε κύριο ρόλο στις αποκαλύψεις καταθέσεων και δικογραφιών του Qatargate.

Qatargate: «Σκάνδαλο αντάξιο του Narcos» λέει ο επίτροπος Τζεντιλόνι

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε νωρίτερα ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο ύποπτοι βρέθηκαν με βαλίτσες γεμάτες μετρητά, είναι σαν να έχει βγει από την αστυνομική τηλεοπτική σειρά «Narcos».

«Αυτό που είδαμε ήταν σκηνές αντάξιες του “Narcos”, του Netflix», δήλωσε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στο δημόσιο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI, χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντο» και επιβλαβές για τη φήμη των θεσμών της ΕΕ το αποκαλούμενο σκάνδαλο Qatargate, που περιλαμβάνει διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

«Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε, είναι ανάγκη να αφήσουμε τη βελγική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και είναι ανάγκη να αντιδράσουμε ίσως με ακόμη πιο αποτελεσματικούς κανόνες διαφάνειας ιδιαίτερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι βελγικές αρχές κατηγόρησαν τέσσερις ανθρώπους, που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι το Κατάρ –η χώρα που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου– τους προσέφερε μετρητά και δώρα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Το Κατάρ αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

Οι ύποπτοι είναι ο Iταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, η Eλληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο πρώην βοηθός του Παντσέρι και μέλος του προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Iταλός διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνγκα.

Ερευνητές διεξήγαγαν έρευνες σε 19 κατοικίες και στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο διάστημα από τις 9 ως τις 12 Δεκεμβρίου. Πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε πως κατά τις έρευνες αυτές κατασχέθηκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ