Κοσμος

Ο «κυκλώνας βόμβα» φέρνει πολικές θερμοκρασίες σε ΗΠΑ και Καναδά (βίντεο)

Χιλιάδες πτήσεις ακυρωθήκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ
© Getty Images/ Scott Olson

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Πολικό ψύχος φέρνει ο «κυκλώνας βόμβα» - Ακυρώνονται πτήσεις - Η προειδοποίηση Μπάιντεν

Με πολικές θερμοκρασίες και καταιγίδες αναμένεται να υποδεχθούν τα Χριστούγεννα εκατομμύρια άνθρωποι σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ είπε ότι θερμοκρασίες από -45 έως και -55 βαθμούς Κελσίου είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σε ένα φαινόμενο που οι ειδικοί αποκαλούν «κυκλώνα-βόμβα». Ο «κυκλώνας-βόμβα» είναι ένας όρος που δίνεται στις καταιγίδες που ξεσπούν και εντείνονται γρήγορα.

Περισσότερες από 2.350 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Πέμπτη, και άλλες 2.120 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης των πτήσεων FlightAware.

Η εταιρία σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια αμαξοστοιχιών μέχρι τα Χριστούγεννα, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις δεκάδες χιλιάδων εκδρομέων για την εορταστική περίοδο.

Άλλες 8.450 πτήσεις καθυστέρησαν χθες, στις οποίες περιλαμβάνεται πάνω από το ένα τρίτο των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών American Airlines, United Airlines και Southwest Airlines.

Πολίτες σε αεροδρόμιο
© EPA/ TANNEN MAURY

Η Southwest ακύρωσε χθες 865 πτήσεις, περίπου το 1/5 επί του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεών της, ενώ για σήμερα, έχει ήδη ακυρώσει άλλες 550 πτήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε χθες ότι η χειμερινή κακοκαιρία προκαλεί συνθήκες χιονοθύελλας στις μεσοδυτικές πολιτείες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις μετακινήσεις των εκδρομέων να αναμένονται στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ και στη Μινεάπολις-Σεντ Πολ

Η προειδοποίηση Μπάιντεν για την κακοκαιρία - «Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, φύγετε τώρα!»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Πέμπτη τους Αμερικανούς ότι το επόμενο 48ωρο αναμένονται «επικίνδυνες και απειλητικές» καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμβουλεύοντας όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους να φύγουν αμέσως.

«Πρόκειται για επικίνδυνες και απειλητικές, πραγματικά σοβαρές καταιγίδες από την Οκλαχόμα μέχρι το Ουαϊόμινγκ και το Μέιν… Ως εκ τούτου, προτρέπω όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις κατά τόπους προειδοποιήσεις», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, φύγετε τώρα! Δεν είναι αστείο!», τόνισε και συμπλήρωσε πως έδωσε άδεια σε μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ώστε να αναχωρήσουν νωρίτερα για τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τους.

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να προκαλέσει συνθήκες χιονοθύελλας στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, βροχές τις οποίες θα ακολουθήσει παγετός στην Ανατολική Ακτή, ριπές ανέμου 100 χλμ/ώρα και τσουχτερό κρύο ακόμη και στον νότο, μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό.

Οι αρχές του Οχάιο και του Τενεσί προειδοποίησαν τους οδηγούς ότι οι βρεγμένοι δρόμοι αναμένεται να μετατραπούν σε παγοδρόμια εξαιτίας της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας.

Η Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι και η Τζόρτζια έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Περιμένουμε καιρικές συνθήκες που δεν έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον», ανέφερε ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ.

Παρότι σκοπεύει να περάσει τα Χριστούγεννα στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση τόσο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όσο και από τη FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ