Κοσμος

To ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον «βγαλμένο» από κατασκοπική ταινία

Με τρένο, αυτοκίνητο και αεροπλάνο...

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Tζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι
O Tζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι © Drew Angerer/Getty Images/Ιdeal Image

ΒΒC: Πώς κατάφερε ο Ζελένσκι να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον 

Μετά την επίσκεψή του στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία την Τρίτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ουάσιγκτον – αρχικώς με τρένο, στο οποίο ταξίδευσε τη νύχτα με προορισμό την Πολωνία πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που είχε την υποστήριξη ενός κατασκοπευτικού αεροπλάνου του ΝΑΤΟ και ένος μαχητικού F-15.

Η επίσκεψη είχε τεθεί στο τραπέζι επί μήνες, αλλά οι τελικές προετοιμασίες έγιναν γρήγορα – οι δύο πρόεδροι μίλησαν γι’ αυτήν στις 11 Δεκεμβρίου και η πρόσκληση δόθηκε στον κ. Ζελένσκι τρεις ημέρες αργότερα. Μόνο μετά την επιβεβαίωση της επίσκεψης θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή τα τελικά σχέδια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία επίσημη πληροφορία για το ταξίδι – η ασφάλεια είναι εξαιρετικά αυστηρή για τις προεδρικές επισκέψεις ακόμη και σε καιρό ειρήνης, αλλά για έναν ηγέτη εν καιρώ πολέμου οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Με την απειλή των ρωσικών πυραύλων πάνω από την Ουκρανία, ο Ζελένσκι έφτασε μυστικά με τρένο στην Πολωνία, όπου εντοπίστηκε νωρίς την Τετάρτη σε σιδηροδρομικό σταθμό στη συνοριακή πόλη Πρζεμίσλ. Στη συνέχεια, η ομάδα μπήκε σε μια πομπή αυτοκινήτων που περίμεναν.

Λίγο αργότερα, τα δεδομένα πτήσης έδειξαν ότι ένα Boeing C-40B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Ζελένσκι- απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ρζεσζόβ περίπου 80 χιλιόμετρα προς τα δυτικά.

Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε βορειοδυτικά προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά προτού εισέλθει στον εναέριο χώρο πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ σάρωσε την περιοχή. Στη θάλασσα αυτή είναι γνωστό ότι περιπολούν ρωσικά υποβρύχια. Και ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15, το οποίο απογειώθηκε από μια βάση στην Αγγλία, συνόδευσε την πτήση του κ. Ζελένσκι, τουλάχιστον σε ένα κομμάτι του ταξιδιού του.

Τελικά, γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) -σχεδόν 10 ώρες μετά την απογείωση και πολλές ακόμη ώρες ταξιδιού για τον Ουκρανό πρόεδρο- το αεροπλάνο προσγειώθηκε κοντά στην Ουάσιγκτον.

Κατά την άφιξή του, του παρασχέθηκε προστασία των Μυστικών Υπηρεσιών, όπως συμβαίνει για όλους τους επισκέπτη αρχηγούς κρατών.

 Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ