Κοσμος

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Την αποστολή Patriot ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσιγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
O Tζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι © Drew Angerer/Getty Images/Ιdeal Image

HΠΑ: Ο Ζελένσκι έφτασε στον Λευκό Οίκο - Συνάντηση με Μπάιντεν

Φορώντας μία χακί μπλούζα με ένα ουκρανικό έμβλημα στην κορυφή και χακί παντελόνι, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο όπου τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ.

Στο Οβάλ Γραφείο o Μπάιτεν του απένειμε ένα μετάλλιο. «Ευχαριστώ πρώτα από όλα», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ. Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρο και το Κογκρέσο για την τόσο αναγκαία υποστήριξή τους. Και επίσης για να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να φέρουμε τη νίκη μας πιο κοντά».

O Tζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι
O Tζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι © Drew Angerer/Getty Images/Ιdeal Image

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», έγραψε στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος Ζελένσκι θα μεταβεί στο Καπιτώλιο, όπου θα απευθύνει ομιλία σε κοινή σύνοδο των δύο Σωμάτων.

Το πρώτο ταξίδι του κ. Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο έρχεται σε ένα κομβικό σημείο του πολέμου, ο οποίος διεξάγεται σε δύο μέτωπα: στα ανοιχτά πεδία της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας και στους ουρανούς πάνω από τη χώρα καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Μπλίνκεν: Νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ προς Ουκρανία – Περιλαμβάνει πυραύλους Patriot

Την ενίσχυση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, ανήγγειλε νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους ρώσους εισβολείς.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ