Ρεκόρ προσέλευσης στο Στόουνχετζ για τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου
«Είναι φανταστικό να μπορείς να υποδέχεσαι τον κόσμο ξανά» ανέφερε η διευθύντρια του μνημείου
Στόουνχετζ: Ρεκόρ προσέλευσης για τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου
Συνήθως το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι μια «ήσυχη» υπόθεση στο Στόουνχετζ σε σύγκριση με την τεράστια γιορτή και το πάρτι που γίνεται στο αντίστοιχο γεγονός στις 21 Ιουνίου το καλοκαίρι. Ωστόσο φέτος τα πράγματα ήταν πιο «θορυβώδη» και το πρωί της Πέμπτης επικράτησε κοσμοσυρροή στο μνημείο.
Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, καθώς ο άξονας της Γης είναι στραμμένος στο μακρύτερο σημείο του από τον Ήλιο, πριν αρχίσει να πλησιάζει ξανά. Το χειμερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται σε ορισμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ο πιο γνωστός εορτασμός σε ηλιοστάσια συμβαίνει στα προϊστορικά ερείπια του Στόουνχετζ στο Wiltshire της Αγγλίας, το οποίο πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.
Today’s #WinterSolstice sunset from Stonehenge. pic.twitter.com/hsO2alYLMS
— Stonehenge (@EH_Stonehenge) December 21, 2022
Happy Winter Solstice from Stonehenge ☀️
— English Heritage (@EnglishHeritage) December 22, 2022
Longer days are coming! https://t.co/9ZHRQT64ei
Φέτος η English Heritage δήλωσε ότι ένας «πρωτοφανής» αριθμός ανθρώπων εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης, πράγμα που σήμαινε ότι οι χώροι στάθμευσης γέμισαν ζητώντας από όσους κατευθύνονταν προς το σημείο να γυρίσουν πίσω.
Δρυΐδες και παγανιστές έδωσαν το «παρών», όπως συνηθίζουν σε θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους στο αρχαίο αυτό λίθινο μνημείο. «Είναι φανταστικό να μπορείς να υποδέχεσαι τον κόσμο ξανά» ανέφερε η διευθύντρια του μνημείου, Χέδερ Σεμπίρ. «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σύγχρονοι δρυΐδες και ομάδες παγανιστών που αντιμετωπίζουν το χώρο ως μέρος λατρείας» πρόσθεσε.
Το ηλιοστάσιο πήρε το όνομά του από τον ήλιο και τη «στάση», επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμήν του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σε πολλά μέρη του κόσμου, μεγάλες γιορτές λάμβαναν χώρα κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, το οποίο θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil προειδοποίησε ότι η χώρα παραμένει «μη επενδύσιμη»
Φουντώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Χωρίς ίντερνετ η χώρα - Με συλλήψεις απαντά το καθεστώς - Στους δρόμους ο κόσμος
Το Ινστιτούτο τόνισε ότι η απόφαση απονομής είναι οριστική και μόνιμη
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κουρδικών και κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι
«Οι δρόμοι της Τεχεράνης αντηχούν από τα βήματα Ιρανών που απαιτούν ελευθερία», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν
Προειδοποιεί για επέμβαση στη χώρα ο Τραμπ
«Εχθροί του Θεού οι διαδηλωτές», δηλώνει η Τεχεράνη
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τα επεισόδια
Για «υβριδική επίθεση», κάνει λόγο η κυβέρνηση - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «μια ζωντανή ταινία τρόμου»
Η ανακοίνωση της τουρκικής εισαγγελίας
«Καμιά επιείκεια ή συμπόνια», ξεκαθάρισε ο Μοχάμαντ Μοβαχέντι Αζάντ
Η Δύση, η θεσμοθετημένη ανελευθερία, ο φόβος και η σιωπή
Τάσσεται στο πλευρό των διαδηλωτών και τους καλεί να βγουν και πάλι στους δρόμους
Όσα έχουν γίνει γνωστά για την καταγγελία
Οι ρίζες της ιδεολογικής τύφλωσης, ο φόβος και η θρησκευτική επιβολή
Τι έχει καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο
Η Chevron είναι «πρόθυμη να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον»
Χτυπούσαν κατσαρόλες και φώναζαν συνθήματα κατά της ηγεσίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.