Κοσμος

Φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ο Γενς Στόλτενμπεργκ;

Η θητεία της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα λήγει το 2024

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΝΤ: Φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του ο Γενς Στόλτενμπεργκ;

Η νορβηγική τηλεόραση υποστηρίζει ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι το φαβορί των ΗΠΑ για να ηγηθεί του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να γίνει ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετέδωσε ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV 2 την Τετάρτη, επικαλούμενος «αξιόπιστες» πηγές εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Επί του παρόντος, επικεφαλής του ΔΝΤ είναι η Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η θητεία της οποίας λήγει το 2024.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έπρεπε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, αλλά η θητεία του παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη διάδοχος στη θέση αυτή, πολλά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να παρατείνει τη θητεία του πέρα ​​από το 2023.

Ο Στόλτενμπεργκ διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας την περίοδο 2000-01 και το 2005-2013, προτού γίνει επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας, βρίσκονταν ανάμεσα στους αιτούντες για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Νορβηγίας. Tη θέση εν τέλει ανέλαβε η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ίντα Γουόλντεν Μπάκε.