Κοσμος

«Κουνάει το δάχτυλο» στη Σουηδία η Τουρκία γιατί δεν εκδίδει δήθεν υπόπτους τρομοκρατίας

Τι δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κουνάει το δάχτυλο» στη Σουηδία η Τουρκία γιατί δεν εκδίδει δήθεν υπόπτους τρομοκρατίας
© EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Τουρκία-Σουηδία: Παράπονα από την Άγκυρα πως η Στοκχόλμη προχωρά την έκδοση υπόπτων που συνδέονται με την τρομοκρατία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει κινήσεις για να εκδώσει πρόσωπα, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, την ώρα που η Σουηδία εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στον Σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρεμ, ο οποίος υποστήριξε πως η Στοκχόλμη έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα στοιχεία της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στις Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία εκτιμά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Σουηδία, πρόσθεσε όμως πως είναι ανάγκη να κάνει «τόσο πολλά περισσότερα».

Μαίνεται η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία - Αρνήθηκε η Στοκχόλμη να εκδώσει δημοσιογράφο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε σήμερα ένα «πολύ αρνητικό μέτρο» από την πλευρά της Σουηδίας, μετά την άρνηση του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου να εκδώσει τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές, κάτι που έχει ζητήσει προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η απόρριψη του αιτήματός μας για την έκδοση του Μπουλέντ Κενές είναι ένα πολύ αρνητικό μέτρο. Αυτοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα πρέπει να σταλούν πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν είχε κατονομάσει τον Κενές ως ένα πρόσωπο που η Άγκυρα θέλει να εκδοθεί από τη Σουηδία σαν προϋπόθεση για να εγκρίνει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.
Ο Κενές είναι ένας δημοσιογράφος για τον οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει πως είναι μέλος της οργάνωσης την οποία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ