Κοσμος

Η στιγμή που ρώσοι στρατιώτες ψάχνουν για παιδιά σε ορφανοτροφείο στην Ουκρανία

Αποκλειστικά πλάνα του Sky News

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Πώς η Μόσχα αρπάζει παιδιά από την Ουκρανία και τα κάνει Ρώσους
Ουκρανικό ορφανοτροφείο © ΕPA/Τim Matthews

Αποκλειστικά πλάνα του Sky News δείχνουν τη στιγμή που ρώσοι στρατιώτες ψάχνουν για παιδιά σε ορφανοτροφείο στην Ουκρανία

Οι ισχυρισμοί των ουκρανικών αρχών ότι ο ρωσικός στρατός έχει απαγάγει παιδιά αποτέλεσαν μερικές από τις πιο ανησυχητικές πτυχές του πολέμου. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι του Sky News σε δυο ορφανοτροφεία στη Χερσώνα, βρέθηκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τη γενναιότητα που επέδειξαν απλοί Ουκρανοί πολίτες στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τις ενέργειες των ρώσων στρατιωτών. Ο Βολοντίμιρ Σαχάιντακ o oποίος είναι διευθυντής ορφανοτροφείου στο χωριό της Στεπάνιβκα έξω από τη Χερσώνα λέει ότι ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να προστατέψει τα 52 παιδιά του ορφανοτροφείου του. Είχε δει τι είχαν κάνει οι Ρώσοι στα ορφανά του Ντονμπάς το 2014.

«Είδαμε τους ρώσους προπαγανδιστές να λένε ότι έπρεπε να πάρουν τα ορφανά και να τα παραδώσουν σε στρατιωτικές σχολές, να τα κατηχήσουν και να τα αφήσουν να πολεμήσουν για τη Ρωσία», είπε. «Ήταν τρομακτικό, έτσι αρχίσαμε να κρύβουμε τα παιδιά γιατί καταλάβαμε ότι θα τα έπαιρναν». Όπως αποδείχτηκε, οι φόβοι του Σαχάιντακ βγήκαν αληθινοί.

Αποκλειστικά πλάνα από το κλειστό κύκλωμα του ορφανοτροφείου στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Sky News δείχνουν τη στιγμή που οι ρώσοι στρατιώτες φτάνουν για να βρουν τα παιδιά. Τα πλάνα δείχνουν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας, της FSB, να προηγούνται στρατιωτών με τουφέκια μέσα σε ένα κτίριο που θα έπρεπε να είναι ένας τόπος ασύλου.

«Κατάσχεσαν όλους τους φακέλους των παιδιών», δήλωσε ο Βολοντίμιρ στο Sky News, «επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού βρίσκονταν τα παιδιά, έτσι πήραν αρχεία, πήραν υπολογιστές, πήραν το σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, επειδή ήθελαν να μάθουν πού είχαν πάει τα παιδιά».

Οι Ρώσοι δεν βρήκαν ποτέ τα ορφανά, αλλά έστειλαν άλλα δεκαπέντε παιδιά από άλλα μέρη της Ουκρανίας για να τα φροντίσει το ορφανοτροφείο. Το Sky News είδε βίντεο που δείχνει το προσωπικό του ορφανοτροφείου να τα φιλοξενεί και να τα αντιμετωπίζει ως δικά του παιδιά. Όταν τελικά οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την περιοχή, ήρθαν και πήραν μαζί τους και τα 15 παιδιά. Το ορφανοτροφείο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Δεν ήταν τα μόνα, το Sky News ερεύνησε επίσης ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι πήραν πολύ μικρότερα παιδιά από ένα άλλο ορφανοτροφείο στο κέντρο της Χερσώνας. Η Νατάλια Καντίροβα ζει δίπλα στο ορφανοτροφείο. Περιέγραψε επίσης τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός ήρθε να απαγάγει τα παιδιά.

«Όταν έβγαζαν τα παιδιά, ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στέκονταν περιμετρικά και στρατιώτες για να μην τραβήξει κανείς βίντεο». Τα παιδιά ήταν νήπια, ηλικίας τριών έως πέντε ετών, και λέει ότι η στιγμή αυτή την στοιχειώνει ακόμα. «Φυσικά και ανησυχώ γι’ αυτά, είναι μικρά παιδιά. Είναι απλά εγκαταλελειμμένα παιδιά. Δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, τι τους συνέβη ή πού τα πήγαν».

Η ουκρανική εισαγγελία λέει ότι οι Ρώσοι πήραν 48 ορφανά ηλικίας τριών έως πέντε ετών από το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο. Αναφέρει ότι άνοιξε ποινική δίωξη για την υπόθεση και κάλεσε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν την υπόθεση.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι 13.000 παιδιά έχουν απελαθεί ή απαχθεί από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

EXCLUSIVE: Chilling moment Russians came for Ukrainian orphans

Ρωσία: Πώς η Μόσχα αρπάζει παιδιά από την Ουκρανία και τα κάνει Ρώσους

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν γονείς ή κηδεμόνες για να τα φροντίζουν ή ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν. Όμως, το AP διαπίστωσε ότι αξιωματούχοι έχουν απελάσει παιδιά Ουκρανών στη Ρωσία ή σε εδάφη που ελέγχονται από την Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τους έχουν πει ψέματα ότι δεν τα θέλουν οι γονείς τους, τα έχουν χρησιμοποιήσει για προπαγάνδα και τα έχουν δώσει σε ρωσικές οικογένειες, αφού πήραν τη ρωσική υπηκοότητα.

Η έρευνα είναι η πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την αρπαγή των ουκρανικών παιδιών και η πρώτη που παρακολουθεί τη διαδικασία σε όλη τη διαδρομή μέχρι εκείνα που ήδη μεγαλώνουν στη Ρωσία. Το AP βασίστηκε σε δεκάδες συνεντεύξεις με γονείς, παιδιά και αξιωματούχους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επιστολές, σε ρωσικά έγγραφα και σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Είτε έχουν γονείς είτε όχι, η ανατροφή των παιδιών του πολέμου σε μια άλλη χώρα ή πολιτισμό μπορεί να είναι δείκτης γενοκτονίας, μια προσπάθεια εξάλειψης της ίδιας της ταυτότητας ενός εχθρικού έθνους.

Οι εισαγγελείς λένε ότι μπορεί επίσης να συνδεθεί άμεσα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει υποστηρίξει ρητά τις υιοθεσίες.

«Δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυθόρμητα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Στέφεν Ραπ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ για θέματα εγκλημάτων πολέμου, ο οποίος συμβουλεύει την Ουκρανία σχετικά με τις διώξεις. «Και έτσι, η ικανότητά σας να αποδώσετε την ευθύνη στο υψηλότερο επίπεδο είναι πολύ μεγαλύτερη εδώ».

Ακόμη και όταν οι γονείς είναι νεκροί, είπε ο Rapp, τα παιδιά τους πρέπει να φιλοξενηθούν, να δοθούν για αναδοχή ή να υιοθετηθούν στην Ουκρανία, αντί να απελαθούν στη Ρωσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ