Κοσμος

Μαίνεται η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία - Αρνήθηκε η Στοκχόλμη να εκδώσει δημοσιογράφο

Ποιος είναι ο Μπουλέντ Κενές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουρκία-Σουηδία: Αντιδράσεις της Άγκυρας για τη Στοκχόλμη - «Πολύ αρνητικό μέτρο» η άρνηση του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου να εκδώσει τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε σήμερα ένα «πολύ αρνητικό μέτρο» από την πλευρά της Σουηδίας, μετά την άρνηση του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου να εκδώσει τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές, κάτι που έχει ζητήσει προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η απόρριψη του αιτήματός μας για την έκδοση του Μπουλέντ Κενές είναι ένα πολύ αρνητικό μέτρο. Αυτοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα πρέπει να σταλούν πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν είχε κατονομάσει τον Κενές ως ένα πρόσωπο που η Άγκυρα θέλει να εκδοθεί από τη Σουηδία σαν προϋπόθεση για να εγκρίνει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Ο Κενές είναι ένας δημοσιογράφος για τον οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει πως είναι μέλος της οργάνωσης που κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ποιος είναι ο Μπουλέντ Κενές

Ο Μπούλεντ Κενές είναι ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος με πάνω από 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Έχει διευθύνει πολλές εκδόσεις, τόσο στα τουρκικά όσο και στα αγγλικά.

Κατείχε κορυφαίες θέσεις σύνταξης σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Zaman (συντάκτης ξένων ειδήσεων και συντονιστής ειδήσεων), η Turkish Daily News (συντονιστής ειδήσεων) και το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (επικεφαλής γραφείου Νέας Υόρκης).

Ο Kενές ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας Bugün daily (2006) και ιδρυτικός αρχισυντάκτης της Today's Zaman (2007-2016) η οποία κατασχέθηκε στις 4 Μαρτίου 2016 από το καθεστώς Ερντογάν και έκλεισε επίσημα τον Ιούλιο του 2016.

Ο Κενές ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης. Διετέλεσε εθελοντής αρχισυντάκτης από το 2017-2019. Έχει την έδρα του στη Στοκχόλμη, όπου ζει ως εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των ιδρυτών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών Λαϊκισμού (ECPS).