Κοσμος

Πρέσινγκ Πούτιν σε Λουκασένκο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πρώτη επίσκεψη από το 2019

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν πιέζει τη Λευκορωσία; Έφτασε στο Μινσκ για συνομιλίες με τον Λουκασένκο
© EPA/Maksim Blinov/Kremlin Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο Μινσκ για συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Μινσκ για να έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, εν μέσω φόβων του Κιέβου ότι ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να πιέσει τον σύμμαχό του πρόεδρο της Λευκορωσίας να συμμετάσχει σε μια χερσαία επίθεση που θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να κατεβαίνει από το αεροπλάνο πριν τον υποδεχτούν θερμά ο Λουκασένκο και μια επιτροπή υποδοχής στην άσφαλτο του αεροδρομίου.

Πούτιν: Πρώτο ταξίδι στη Λευκορωσία μετά το 2019

Το ταξίδι του Πούτιν στο Μινσκ είναι το πρώτο που γίνεται από το 2019, πριν από την πανδημία της Covid-19 και μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας το 2020 που ο Λουκασένκο συνέτριψε έχοντας ισχυρή υποστήριξη από το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως βάση οπισθοφυλακής για την αποτυχημένη τους επίθεση στο Κίεβο τον Φεβρουάριο, και τους τελευταίους μήνες καταγράφεται δραστηριότητα ρωσικών και λευκορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Λευκορωσία είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ανόητους και αβάσιμα μυθεύματα» τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα θέλει να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη «στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση» στην περιοχή, καθώς και την οικονομική συνεργασία.

Ο Λευκορώσος ισχυρός άνδρας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η «κυριαρχία και ανεξαρτησία» της χώρας του δεν ήταν προς συζήτηση, καθώς οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίσκεψη του Πούτιν χρησιμεύει για να τραβήξει τη Λευκορωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

«Θα ήθελα να τονίσω αυτό το χαρακτηριστικό για άλλη μια φορά: Κανείς, εκτός από εμάς, δεν κυβερνά τη Λευκορωσία», ανέφερε ο Λουκασένκο σε δήλωση που δημοσίευσε η Προεδρική υπηρεσία Τύπου. «Πρέπει πάντα να προχωράμε από το γεγονός ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και ανεξάρτητο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ