Κοσμος

To άγνωστο τηλεφώνημα του Νίξον στον Μπάιντεν όταν σκοτώθηκε η γυναίκα του πριν ακριβώς 50 χρόνια

Η τραγωδία που στιγμάτισε την ζωή του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
After Biden’s wife died in a crash 50 years ago, Richard Nixon called
O Tζο Μπάιντεν το 1972 © Bettmann Archive/Getty Images/Ideal Image

Τζο Μπάιντεν: Το τηλεφώνημα του Νίξον όταν σκοτώθηκε η γυναίκα του 

Ήταν μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1972 όταν η Nέιλα Χάντερ η πρώτη σύζυγος του Tζο Μπάιντεν και η μικρή κόρη του Έιμι είχαν μόλις σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το αυτοκίνητο της συζύγου του είχε συγκρουστεί με ένα φορτηγό σε έναν αγροτικό δρόμο. Οι γιοι του Μπο και Χάντερ, ηλικίας 3 και 2 ετών, είχαν τραυματιστεί σοβαρά αλλά επέζησαν. 

«Δεν μπορούσα να μιλήσω», έγραψε ο πρόεδρος στην αυτοβιογραφία του, «Promises to Keep: On Life and Politics» και «ένιωθα μόνο αυτόν τον κούφιο πυρήνα να μεγαλώνει στο στήθος μου, σαν να επρόκειτο να με ρουφήξει μια μαύρη τρύπα».

Ήταν 18 Δεκεμβρίου 1972, πριν από 50 χρόνια, όταν στον νεοεκλέγεντα Γερουσιαστή των Δημοκρατικών τηλεφώνησε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον. Η Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο του Ρίτσαρντ Νίξον διαθέτει μια ηχογράφηση του σύντομου τηλεφωνήματος μεταξύ δύο ανδρών, των οποίων οι ζωές έμελλε να πάρουν διαφορετικές τροχιές στην αμερικανική ιστορία. Ο Νίξον είχε μόλις κερδίσει την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία σε μια σαρωτική νίκη επί του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζορτζ ΜακΓκόβερν.

Ο Μπάιντεν είχε μόλις κλείσει τα 30 του χρόνια. Είχε εκλεγεί γερουσιαστής των ΗΠΑ, αλλά δεν είχε ακόμη ορκιστεί. Βρισκόταν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον με τη μικρότερη αδελφή του, Βάλερι, σε ένα δανεικό γραφείο, παίρνοντας συνεντεύξεις από το προσωπικό.

«Η Βαλ και εγώ καθόμασταν στο γραφείο ... όταν ο Τζίμι (αδελφός του) τηλεφώνησε από το Γουίλμινγκτον», έγραψε ο Μπάιντεν. «Ήθελε να μιλήσει στη Βαλ. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο, έδειχνε άσπρη. 'Έγινε ένα ατύχημα', είπε. Θα πρέπει να πάμε σπίτι».

gettyimages-851102896

Ο Νίξον, ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την εκστρατεία του Μπάιντεν, διάβασε για το δυστύχημα στην εφημερίδα το επόμενο πρωί, σύμφωνα με τις καταγραφές του Λευκού Οίκου. «Θεέ μου», είπε ο Νίξον ο οποίος είχε χάσει έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Χάρολντ, από φυματίωση σε ηλικία 24 ετών και έναν μικρότερο αδελφό, τον Άρθουρ, από φυματιώδη εγκεφαλίτιδα σε ηλικία 7 ετών, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη του Νίξον.

Ο Νίξον τηλεφώνησε στον Μπάιντεν στις 12:21 μ.μ. Δεν είναι σαφές πού βρισκόταν ο Μπάιντεν εκείνη την ώρα. Με την χορηγία της βιβλιοθήκης του Νίξον, αυτό είναι ένα αντίγραφο της κλήσης, η οποία διήρκεσε ένα λεπτό και επτά δευτερόλεπτα:

Χειριστής: Μπάιντεν για εσάς, κύριε Πρόεδρε
Νίξον: Ναι
Νίξον: Εμπρός;
Χειριστής 2: Ένα λεπτό μόνο κύριε Πρόεδρε.
Μπάιντεν: Γεια σας, κ. Πρόεδρε, πώς είστε;
Νίξον: Γερουσιαστά, ξέρω ότι αυτή είναι μια πολύ τραγική μέρα για σας, αλλά ήθελα να ξέρετε ότι όλοι μας εδώ στον Λευκό Οίκο σας σκεφτόμαστε και προσευχόμαστε για σας και για τα δύο σας παιδιά και...
Μπάιντεν: Το εκτιμώ πολύ αυτό.
Νίξον: Καταλαβαίνω ότι ήσασταν στο Καπιτώλιο εκείνη την περίοδο και η σύζυγός σας οδηγούσε μόνη της.
Μπάιντεν: Ναι, αυτό είναι σωστό.
Νίξον: Σε κάθε περίπτωση, βλέποντας το όπως πρέπει από την άποψη του μέλλοντος, επειδή έχετε τη μεγάλη τύχη να είστε νέος, θυμάμαι ότι ήμουν δύο χρόνια μεγαλύτερος από εσάς όταν εξελέγην αντιπρόεδρος. Το κυριότερο είναι ότι μπορείτε να θυμάστε ότι ήταν εκεί όταν κερδίσατε και την απολαύσατε μαζί. Και τώρα, είμαι σίγουρος ότι θα σας παρακολουθεί από εδώ και στο εξής. Καλή σας τύχη.
Μπάιντεν: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Εκτιμώ το τηλεφώνημά σας. Το εκτιμώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ