Κοσμος

ΗΠΑ: Η πολιτική τοποθέτηση και η φυλετική ταυτότητα

Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φίλοι στην Αμερική
© William Fortunato / Pexels

Οι διακρίσεις που υφίστανται οι Αμερικανοί ανάλογα με τη φυλετική ομάδα και τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Αν και οι «λευκοί» Αμερικανοί θεωρούνται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια τους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς μοχλούς, σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών δηλώνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια γίνονται περισσότερες διακρίσεις εναντίον τους παρά εναντίον οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής ομάδας. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς λένε ότι οι διακρίσεις κατά των Μαύρων και των Λατινοαμερικανών δεν έχουν γίνει συχνότερες ή εντονότερες από ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η μεγάλη πλειονότητα των Μαύρων Αμερικανών πιστεύουν ότι έχουν υποστεί ή ότι υφίστανται διακρίσεις. Αν και αυτή η διάσταση απόψεων γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από τις οργανώσεις λευκής υπεροχής, όσο κι από τα κινήματα του μαύρου εθνικισμού, το πιο ενδιαφέρον είναι η διαφορά της οπτικής ανάμεσα στις φυλετικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι ισπανόφωνοι πιστεύουν ότι οι Ασιάτες έχουν υποστεί σοβαρότερες διακρίσεις από τους ίδιους, ενώ οι Ασιάτες δεν μοιράζονται αυτή την ιδέα· δεν αισθάνονται θύματα διακρίσεων.

Μεγάλη απόκλιση οπτικής παρατηρείται ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς: οι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν πολύ περισσότερες» διακρίσεις κατά των λευκών και των χριστιανών από ό,τι οι Δημοκρατικοί οι οποίοι επιμένουν ότι όλες οι φυλετικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, καταπιέζονται. Μέλη και των δύο πολιτικών κομμάτων και όλων των φυλετικών και εθνοτικών ταυτοτήτων μίλησαν για αυξημένες διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων.

Στην ερώτηση: «Συγκριτικά με πριν από μια πενταετία και με βάση τη δική σας εμπειρία, πόσες φυλετικές/εθνικές/θρησκευτικές διακρίσεις, αν υπάρχουν, θα λέγατε ότι υφίσταται η καθεμιά από τις παρακάτω ομάδες; Λευκοί, Μαύροι, Ισπανόφωνοι, Ασιάτες;» Το 30,1% απάντησαν ότι οι λευκοί Αμερικανοί βίωσαν «πολύ περισσότερες » διακρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια· το 28,9% των λευκών ερωτηθέντων είπαν ότι οι Ασιάτες Αμερικανοί βιώνουν «πολύ περισσότερες» διακρίσεις· το 21,7% είπε το ίδιο για τους Εβραίους· το 20,4% για τους Μαύρους· το 19,7% για τους Μουσουλμάνους και το 14,7% για τους Λατινοαμερικανούς. Περισσότεροι από τους μισούς Μαύρους –το 53,2%– είπαν ότι αντιμετώπισαν «πολύ περισσότερες» διακρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το 38,9% των Μαύρων ερωτηθέντων είπαν το ίδιο για τους Ασιάτες, το 33,3% για τους Λατινοαμερικανούς, το 29,3 % για τους Μουσουλμάνους, το 23,7% για τους Εβραίους και το 13% για τους λευκούς Αμερικανούς. Σχεδόν 2 στους 5 –το 38,7%– των Λατίνων είπαν ότι γίνονται«πολύ περισσότερες» διακρίσεις εις βάρος των Ασιατών από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αλλά το 41,2% των Λατίνων θεωρεί πιο αδικημένους τους Μαύρους Αμερικανούς. Γενικά, οι ισπανόφωνοι αποφεύγουν να προβάλουν ταυτότητα θύματος.

Ένα άλλο ερώτημα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Μέιλαντ αφορούσε τις αντιλήψεις για τη συνεισφορά της κάθε φυλετικής ομάδας στην αμερικανική κοινωνία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των λευκών, των Μαύρων και των Λατίνων πιστεύουν ότι όλες αυτές ομάδες ενισχύουν και εμπλουτίζουν την αμερικανική κοινωνία, με μια εξαίρεση. Μόνο το 40,1% των λευκών Αμερικανών πιστεύουν ότι οι Μουσουλμάνοι Αμερικανοί ενισχύουν την αμερικανική κοινωνία: υπάρχει μάλιστα ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 20% των ερωτηθέντων που λέει ότι οι Μουσουλμάνοι Αμερικανοί αποδυναμώνουν τις παραδοσιακές αμερικανικές αξίες και τα έθιμα. Οι Μουσουλμάνοι συγκεντρώνουν τα πιο αρνητικά συναισθήματα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Μόνο 9,8% των λευκών τρέφει αρνητικά αισθήματα για τους ισπανόφωνους και μόνο το 12% για τους Μαύρους. Από την πλευρά τους, οι περισσότερο Μαύροι Αμερικανοί –το 67%– και οι Λατινοαμερικανοί –το 74,1%– θεωρούν τη δική τους ομάδα πιο επιδραστική στην αμερικανική κοινωνία, αλλά ταυτοχρόνως εκφράζουν θετικά συναισθήματα μεταξύ τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 54,6% των Μαύρων Αμερικανών θεωρεί τους Λατίνους απαραίτητους για την αμερικανική κοινωνία και το 61,1% των Λατινοαμερικανών λέει το ίδιο για τους Μαύρους.

Οι Δημοκρατικοί διαφωνούν σε όλα με τους Ρεπουμπλικανούς: ακόμα και έναντι των Εβραίων, για τους οποίους το 75% των Δημοκρατικών λένε ότι είναι απαραίτητοι στην αμερικανική κοινωνία, έναντι μόνο 49% των Ρεπουμπλικανών. Γενικά, η κομματική τοποθέτηση αναδεινύεται πιο καθοριστική από τη φυλή: οι λευκοί Δημοκρατικοί συμφωνούν στις απόψεις τους για τη φυλή με τους Μαύρους και με τους Λατίνους Δημοκρατικούς· καθόλου και σε τίποτα με τους λευκούς Ρεπουμπλικανούς με τους οποίους φαίνεται να ζουν σε παράλληλους κόσμους. Οι Λατίνοι Ρεπουμπλικανοί —που αποτελούν την πλειοψηφία των ισπανοφώνων— είναι πιο κοντά στους λευκούς Ρεπουμπλικανούς παρά στους ισπανόφωνους Δημοκρατικούς. Επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον το ότι οι απαντήσεις των Μαύρων Ρεπουμπλικανών μοιάζουν περισσότερο με αυτές των Μαύρων Δημοκρατικών: μόνο στους κόλπους των Αφροαμερικανών η φυλετική ταυτότητα είναι ακόμα ισχυρότερη από την κομματική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ