Κοσμος

Ολοκληρώνεται η Σαγράδα Φαμίλια: Την Παρασκευή αποκαλύπτονται οι πύργοι των ευαγγελιστών Λουκά και Μάρκου

Στην τελική ευθεία κατασκευής του ο διάσημος ναός του Γκαουντί στη Βαρκελώνη

Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολοκληρώνεται η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Βαρκελώνης - Η ανέγερση της ημιτελούς εκκλησίας ξεκίνησε 140 χρόνια πριν

Kαλά νέα για τους τουρίστες και τους λάτρεις της Βαρκελώνης: Η Σαγράδα Φαμίλια, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πρωτεύουσας της Καταλονίας, γνωστή για τις χαρακτηριστικές μορφές που της έδωσε ο αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί και τους γερανούς και τις σκαλωσιές που την πλαισιώνουν μόνιμα εδώ και χρόνια, πλησιάζει επιτέλους στην τελική ευθεία της κατασκευής της, την ανέγερση των έξι κεντρικών της πύργων.

Αυτή την εβδομάδα, τοποθετήθηκε το φτερωτό γλυπτό στην κορυφή του πύργου που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι ο πρώτος από τους δύο πύργους των Ευαγγελιστών που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022.

Συνολικά υπάρχουν τέσσερις Ευαγγελικοί πύργοι που θα περιβάλλουν τον πύργο του Ιησού Χριστού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν εργασίες στον πύργο του Ευαγγελιστή Μάρκου, με την τοποθέτηση των φτερών, του βιβλίου και της μορφής του λιονταριού, σύμβολα του ευαγγελιστή, που εκφράζουν δύναμη, θάρρος και ευγένεια. Μέσα στον Δεκέμβριο, η σκαλωσιά θα αφαιρεθεί σταδιακά από τους δύο πύργους και οι δύο τερματικοί σταθμοί των πύργων θα αποκαλυφθούν.

Οι τέσσερις πύργοι των Ευαγγελιστών αποτελούν μέρος των κεντρικών πύργων. Με αυτόν τον τρόπο, οι τέσσερις μορφές θα σχηματίσουν ένα φωτοστέφανο γύρω από τον πύργο του Ιησού Χριστού και τον σταυρό.

Οι τέσσερις μορφές είναι έργα του γλύπτη Xavier Medina Campeny και σύμφωνα με τη χριστιανική εικονογραφία, αντιπροσωπεύουν τους αφηγητές της ζωής του Ιησού: ένας άνθρωπος ή ένας άγγελος στην περίπτωση του Ματθαίου, ένα λιοντάρι στην περίπτωση του Μάρκου, ένα βόδι στην περίπτωση του Λουκά και ενός αετού στην περίπτωση του Ιωάννη.

Αν και ημιτελής, η Σαγράδα Φαμίλια αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO © EPA/Alejandro Garcia

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο Θάσου, ένα λευκό μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα στα ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά. Από το ίδιο υλικό είναι το βιβλίο του Ευαγγελίου που συνοδεύει κάθε γλυπτό και που ενσωματώνει τις αντίστοιχες συντομογραφίες του κάθε ευαγγελιστή, επεξεργασμένα με ψηφίδες μωσαϊκού διαφορετικών κοκκινωπών αποχρώσεων.

Οι δύο πύργοι έχουν προγραμματιστεί να φωταγωγηθούν για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την έναρξη της παραδοσιακής Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας στη Βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια.

Το Συμβούλιο Κατασκευών της Σαγράδα Φαμίλια εργάζεται με στόχο την ολοκλήρωση του πύργου του Ιησού Χριστού το 2026, που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί.

Ο πύργος του Ιησού θα είναι ο κεντρικός πύργος του ναού και ο ψηλότερος, φτάνοντας τα 172,50 μέτρα. Θα στεφανωθεί από έναν σταυρό ύψους 17 μέτρων, με τέσσερις βραχίονες πλάτους 13,50 μέτρων.

Οι δύο πύργοι της Σαγράδα Φαμίλια έχουν προγραμματιστεί να φωταγωγηθούν για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου © EPA/Alejandro Garcia

Αν και ημιτελής, η Σαγράδα Φαμίλια αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η κατασκευή της είχε ξεκινήσει το 1882, όταν ωστόσο το έργο ανέλαβε ο Γκαουντί το 1883, τη μεταμόρφωσε με το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στιλ του συνδυάζοντας τον γοτθικό ρυθμό και μορφές μοντερνισμού με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες.

(Mε πληροφορίες του Al Dia)