Κοσμος

Νέα Ζηλανδία, η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα στην επόμενη γενιά

Μειώνονται τα καταστήματα πώλησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάπνισμα
Κάπνισμα © Φωτογραφία αρχείου/Unsplash

Νέα Ζηλανδία: Γίνεται η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα στην επόμενη γενιά - Το νομοσχέδιο που πέρασε - Μειώνονται τα καταστήματα πώλησης - Το έχουν... γυρίσει στο άτμισμα

Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε κατώτατο όριο ηλικίας για το κάπνισμα, ώστε να σταματήσουν τα άτομα ηλικίας 14 ετών και κάτω να μπορούν να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα, σε μια παγκοσμίως πρώτη νομοθεσία που θέτει εκτός νόμου το κάπνισμα για την επόμενη γενιά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ayesha Verrall δήλωσε κατά την ψήφιση του νόμου την Τρίτη:

«Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα και το σύστημα υγείας θα είναι κατά 5 δισ. δολάρια καλύτερα από το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζει τις ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως πολυάριθμους τύπους καρκίνου, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ακρωτηριασμούς».

Η Νέα Ζηλανδία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει την ετησίως αυξανόμενη ηλικία καπνίσματος, διασφαλίζοντας ότι ο καπνός δεν μπορεί να πωλείται σε όσους γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2009 ή αργότερα.

Θα συνοδεύεται από μια σειρά άλλων μέτρων για να καταστεί το κάπνισμα λιγότερο προσιτό και προσβάσιμο, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής μείωσης της νόμιμης ποσότητας νικοτίνης στα προϊόντα καπνού και της υποχρέωσης να πωλούνται μόνο από εξειδικευμένα καταστήματα καπνού και όχι από γωνιακά καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Η χώρα έχει επίσης αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες υγείας και τις εκστρατείες και έχει αναπτύξει υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος ειδικά για τις κοινότητες των Μαορί και του Ειρηνικού.

Μειώνονται τα καταστήματα πώλησης - Το έχουν... γυρίσει στο άτμισμα

Ο αριθμός των καταστημάτων που επιτρέπεται νόμιμα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί στο ένα δέκατο των υφιστάμενων επιπέδων - από 6.000 σε μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο. Οι νόμοι πέρασαν την τελική τους ανάγνωση το βράδυ της Τρίτης και θα τεθούν σε ισχύ το 2023, καθώς η Νέα Ζηλανδία προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της να καταστήσει τη χώρα «ελεύθερη από το κάπνισμα» έως το 2025.

Οι νέοι νόμοι, ωστόσο, δεν θα περιορίσουν τις πωλήσεις ατμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον ορισμένοι Νεοζηλανδοί έχουν αλλάξει τη συνήθεια της νικοτίνης από τα τσιγάρα στους ατμούς.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων που καπνίζουν καθημερινά είχε μειωθεί στο 8% - από 9,4% πέρυσι - σημειώνοντας τα χαμηλότερα ποσοστά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

Η αύξηση των καθημερινών χρηστών ατμών, ωστόσο, ήταν μεγαλύτερη από την πτώση των καθημερινών καπνιστών: Το 8,3% των ενηλίκων ατμίζει πλέον καθημερινά, από 6,2% το προηγούμενο έτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ