- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαν σήμερα, 13 Δεκεμβρίου. Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας. Το 1989 γεννήθηκε η Τέιλορ Σουίφτ.
Τι συνέβη σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία; Ποιες μεγάλες προσωπικότητες γεννήθηκαν και ποιοι έφυγαν από τη ζωή;
Γεγονότα
1577: Ο Σερ Φράνσις Ντρέικ σαλπάρει από το Πλίμουθ της Αγγλίας με σκοπό να πραγματοποιήσει τον περίπλου της γης.
1943: Πραγματοποιείται η καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
1959: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Κύπρου.
1967: Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β' επιχειρεί ένα ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα εγκαταλείπει την Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου.
1972: Ξεκινάει η επανδρωμένη αποστολή του Απόλλων 17 για τη Σέληνη. Παραμένει μέχρι σήμερα η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που πάτησε στη Σελήνη.
1981: Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στην Πολωνία προκειμένου να μην καταρρεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας υπό την πίεση του συνδικάτου της Αλληλεγγύης.
2001: Επίθεση στο Κοινοβούλιο της Ινδίας από τρομοκράτες. Συνολικά σκοτώνονται 15 άτομα στη συμπλοκή με την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων όλων των τρομοκρατών.
2002: Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ανακοινώνεται η είσοδος δέκα νέων χωρών στην Ε.Ε. για τον Μάιο του 2004.
2003: Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.
2007: Υπογράφεται η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.
2011: Βομβιστής αυτοκτονίας στην Λιέγη σκοτώνει 6 άτομα και τραυματίζει 125 σε χριστουγεννιάτικη αγορά.
Γεννήσεις
1797: Χάινριχ Χάινε, από τους σημαντικότερους Γερμανούς ποιητές του 19ου αιώνα.
1884: Αιμίλιος Βεάκης, μείζων Έλληνας ηθοποιός.
1902: Παναγιώτης Καννελόπουλος, Έλληνας πολιτικός, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός, πρωθυπουργός της Ελλάδας για σύντομα διαστήματα το 1945 και το 1967, τη δεύτερη φορά τον «έριξε» η Χούντα.
1925: Ντικ Βαν Ντάικ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, γνωστός από τον ρόλο του στην ταινία «Μέρι Πόπινς» (1964).
1929: Κρίστοφερ Πλάμερ, Καναδός οσκαρούχος ηθοποιός, γνωστότερος ως πάτερ φαμίλιας φον Τραπ στην κινηματογραφική «Μελωδία της Ευτυχίας» (1965).
1957: Στιβ Μπουσέμι, Αμερικανός καρατερίστας ηθοποιός του ανεξάρτητου κινηματογράφου.
1967: Τζέιμι Φοξ, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες «Ray» (Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου) και «Django Unchained».
1989: Τέιλορ Σουίφτ, Αμερικανίδα τραγουδοποιός.
Θάνατοι
1466: Ντονατέλο, κορυφαίος Φλωρεντινός γλύπτης της πρώιμης Αναγέννησης.
1784: Σάμιουελ Τζόνσον, σημαντικός Άγγλος λεξικογράφος, βιογράφος και λογοτέχνης.
1940: Τζορτζ Ρήγας, Έλληνας ηθοποιός που έκανε καριέρα ως δευτεραγωνιστής στο Χόλιγουντ.
1944: Βασίλι Καντίνσκι, Ρώσος Εξπρεσιονιστής ζωγράφος, από τους πρωτεργάτες της αφηρημένης τέχνης.
1944: Λούπε Βέλες, Μεξικανή ηθοποιός που έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ, αυτοκτόνησε με χάπια όταν έμεινε έγκυος από έναν εραστή προκειμένου να μη γεννήσει εκτός γάμου.
1945: Γιόζεφ Κράμερ και Ίρμα Γκρέζε, αμφότεροι Γερμανοί Ναζί, αντίστοιχα διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν και δεσμοφύλακας στο εν λόγω στρατόπεδο, γνωστοί ως «Κτήνη του Μπέλσεν», εκτελέστηκαν κατόπιν δίκης δι' απαγχονισμού.
1995: Μποστ, Έλληνας γελοιογράφος και θεατρικός συγγραφέας
2009: Πολ Σάμιουελσον, Αμερικανός οικονομολόγος
2017: Γουόρελ Ντέιν, Αμερικανός τραγουδιστής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Απόρρητη ενημέρωση του Πενταγώνου αναφέρει πως καθυστερεί η αποναρκοθέτηση και παρατείνονται οι επιπτώσεις του αποκλεισμού
Ωστόσο, το deal μόνο εύκολο δεν θεωρείται
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.