Κοσμος

Το παλαιότερο τζιν παντελόνι 165 ετών που βρέθηκε σε ναυάγιο πουλήθηκε για 114.000 δολάρια

Παρασκευασμένο από τη Levi's

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Τζιν παντελόνι 165 ετών που βρέθηκε σε ναυάγιο πουλήθηκε για 114.000 δολάρια
© Jason Bean/The Reno Gazette-Journal

ΗΠΑ: Τζιν παντελόνι 165 ετών που βρέθηκε σε ναυάγιο πουλήθηκε για 114.000 δολάρια

Ένα τζιν 165 ετών που ανασύρθηκε από ναυάγιο του 19ου αιώνα πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Holabird Americana στις 3 Δεκεμβρίου μαζί με άλλα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο ναυάγιο του «Golden Ship».

Με βάση το υλικό και τη χαρακτηριστική πατιλέτα με πέντε κουμπιά, ο οίκος δημοπρασιών πιστεύει ότι αυτά τα τζιν 165 ετών κατασκευάστηκαν από τη Levi Strauss & Company τη δεκαετία του 1850.

Πιστεύεται επίσης ότι τα λεγόμενα «τζιν εκατομμυρίων δολαρίων» το παλαιότερο γνωστό τζιν βαρέως τύπου από την περίοδο του Gold Rush, πιθανότατα ανήκαν στον Τζον Ντεμένταπό το Όρεγκον, έναν στρατιωτικό βετεράνο του μεξικανοαμερικανικού πολέμου, ο οποίος ήταν επιβάτης επί του εμπορικού πλοίου.

Μαζί με το τζιν, τα άλλα αντικείμενα που πουλήθηκαν ήταν δεκάδες δαχτυλίδια, καρφίτσες, μανικετόκουμπα και μερικές θήκες ρολογιών τσέπης. Η δημοπρασία προσέφερε επίσης μια σειρά από χρυσά νομίσματα και χαρτονομίσματα από τη δεκαετία του 1850, συν ένα σεντούκι με ναυτικά προϊόντα, κλειδιά για την αίθουσα του χρυσού θησαυρού και ετικέτες αποσκευών επιβατών.

Τα εκατοντάδες ιστορικά αντικείμενα προς πώληση βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια του SS Central America, που βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό το 1857. Επίσης γνωστό ως «Golden Ship», το SS Central America είχε μήκος 85 μέτρα και λειτουργούσε μεταξύ της Κεντρικής Αμερικής και της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1850.
Στο τελευταίο του ταξίδι, το πλοίο είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη αφού άφησε ένα λιμάνι στον σημερινό Παναμά, φορτωμένο με εκατοντάδες επιβάτες και αγαθά από την Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων σωρών χρυσού.

Λίγες μέρες μετά την αναχώρηση, συνάντησε έναν τυφώνα κάπου έξω από τις ακτές της Καρολίνας. Το πλοίο βυθίστηκε τελικά στις 12 Σεπτεμβρίου 1857, μαζί με 425 επιβάτες και 13.600 κιλά χρυσού, αναφέρει το IFL Science.

Το SS Central America αναγνωρίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν το ναυάγιό του βρέθηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού μαζί με ένα ευρύ φάσμα κειμηλίων που παρέχουν μια απίστευτη ματιά στην εποχή του.

«Φαινομενικά συνηθισμένα αντικείμενα από επιβάτες και πλήρωμα σήμερα μας δίνουν μια εξαιρετική εικόνα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ταξίδεψαν στο ατμόπλοιο», εξήγησε ο Μπομπ Έβανς, ερευνητής που συμμετείχε σε όλες τις αποστολές ανάκτησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ