- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Ιράν προχωρά στη δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή για τις διαδηλώσεις υπέρ της Mαχσά Αμινί
Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Ιραν: Εκτελέστηκε και δεύτερος διαδηλωτής για τις κινητοποιήσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Οι αρχές του Ιράν προχώρησαν σήμερα στη δεύτερη εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες, μετέδωσε το Mizan online, πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο δικαστικό σύστημα.
«Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, που καταδικάστηκε σε θάνατο την 29η Νοεμβρίου για τη δολοφονία με μαχαίρι δυο μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τραυμάτισε άλλα τέσσερα», εκτελέστηκε δημόσια στη Ματσχάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με έτερο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το IRNA, ο άνδρας αυτός σκότωσε δυο μέλη της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος «διεξήγε πόλεμο εναντίον του Αλλάχ».
Την περασμένη εβδομάδα εκτελέστηκε ο Μοχσέν Σακαρί, ιρανός ράπερ. Κατηγορήθηκε πως επιτέθηκε σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και το τραυμάτισε με μαχαίρι, καθώς και ότι απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως τουλάχιστον 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 18.000 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους, πέραν των δύο που θανατώθηκαν ήδη.
Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν ήταν ο θάνατος τη 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, στα χέρια της αστυνομίας ηθών.
Το Ιράν είναι «πρωτοπόρο» στις εκτελέσεις και συνήθως δι’ απαγχονισμού. Ο πρώτος κρατούμενος της «εξέγερσης της μαντίλας» εκτελέστηκε την περασμένη Πέμπτη. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι έλαβε ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από έναν ανώτερο Ιρανό αστυνομικό διοικητή που ζητούσε να ολοκληρωθεί η εκτέλεση κρατουμένου δημόσια «το συντομότερο δυνατόν», ως… «μια χειρονομία ευχαριστίας προς τις δυνάμεις ασφαλείας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Σοκαριστικές καταγγελίες στη δίκη του κωμικού
Γείτονες ενημέρωσαν τις αρχές για το άγριο, διπλό έγκλημα
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η «ψυχρή» ατμόσφαιρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και η απόφαση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.