Κοσμος

Μητσοτάκης στην EUMED-9: Να βρούμε λύση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά, διαφορετικά» τόνισε ο πρωθυπουργός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9: Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα - Νέο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας, μεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

Εντείνει την πίεση η Γερμανία

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία πιέζει για επιστροφή του «φακέλου»  του πλαφόν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου, κάτι που ισοδυναμεί με πισωγύρισμα αφού ήταν οι ηγέτες των «27» που στην προηγούμενη Σύνοδό τους τον Οκτώβριο είχαν παραπέμψει το θέμα προς εξειδίκευση στους Υπουργούς Ενέργειας. 

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και οι θέσεις ενδεχομένως θα αποσαφηνιστούν περισσότερο κατά την αυριανή συνάντηση των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου της Τρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντας παραμένει θολός ενώ το πρώτο κύμα ψύχους στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και η χθεσινή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ -με ενδοημερήσια μεταβολή της τάξης του 20% από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο-  επανέφερε τις μνήμες από το τρενάκι του τρόμου των προηγούμενων μηνών.