Κοσμος

Επενδυτής με 0,01% στην BlackRock ζητά την αποπομπή του CEO της Λάρι Φινκ

Η «επίθεση» της Bluebell στον επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
BlackRock
BlackRock ©EPA/JUSTIN LANE

Πόλεμος στη BlackRock - Επίθεση από το fund Bluebell Capital 

Ο μέτοχος της BlackRock, το fund Bluebell Capita ζητάει την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Λάρι Φινκ, κατηγορώντας τον επενδυτικό γίγαντα για «υποκρισία» όσον αφορά τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση). Το Bluebell, το οποίο κατέχει ένα μικρό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία (0,01%), έστειλε στις 10 Νοεμβρίου επιστολή στον Φινκ, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθεται η BlackRock, υπό την ηγεσία του.  

«Τους τελευταίους 18 μήνες, το Bluebell διεξήγαγε μια σειρά εκστρατειών για να προωθήσει την ατζέντα του σε θέματα κλίματος και διακυβέρνησης. Η BlackRock όμως, δεν στήριξε αυτές τις πρωτοβουλίες, καθώς θεώρησε ότι δεν εξυπηρετούν το συμφέρον των πελατών» ήταν η απάντηση της διοίκησης.  

Μιλώντας στο CNBC, ο συνιδρυτής του fund, Τζουζέπε Μπιβόνα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το κενό μεταξύ του τι θεωρεί η BlackRock ότι είναι το ESG και του τι πράττει στην πράξη, διευρύνεται συνεχώς. «Βλέπουμε ότι η BlackRock υιοθετεί μια σειρά κακών πρακτικών επί της διακυβέρνησης, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος (ESG), οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με όσα έχει εξαγγείλει».  Ειδική αναφορά έκανε στην προ τριετίας δέσμευση της τράπεζας να αποχωρήσει από τις επενδύσεις, οι οποίες αφορούν τον θερμικό άνθρακα. Όμως, αυτή η υπόσχεση εξαιρεί τα παθητικά κεφάλαια, τα οποία αποτελούν το 64% των συνολικών υπό διαχείριση assets.  

H BlackRock βρίσκεται το τελευταίο διάστημα εντός διασταυρούμενων πυρών καθώς κατηγορείται για έλλειψη δράσης από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά (των Ρεπουμπλικανών) για «woke capitalism». Ο όρος «ξύπνιος καπιταλισμός» επινοήθηκε από τον πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα Ross Douthat σε ένα άρθρο γνώμης για τους New York Times το 2018 και αναφέρεται στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να λειτουργούν με κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Ο Λάρι Φίνκ κατηγορείται ότι νουθετεί τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων μέσω ανοικτών επιστολών. Πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ασπάσθηκαν και αυτά την ίδια φιλοσοφία και ακολούθησαν την «γραμμή» του Fink. Και βέβαια, όλες οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων πουλούσαν τα αντίστοιχα ESG προϊόντα διαχείρισης στους πελάτες τους.

 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ