Κοσμος

Αυστηρή απάντηση Αθήνας στην Tουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα» τονίζεται μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ypex

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου

Επίσημη ανακοίνωση για τις δηλώσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση

«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα.

Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυστηρό μήνυμα Κογκρέσου σε Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

Στην ερμηνευτική κοινή δήλωση που επισυνάπτεται στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ουάσιγκτον) από τις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, το Κογκρέσο αναφέρει ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (εννοεί Τουρκία) δεν πρέπει να πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον ενός άλλου νατοϊκού μέλους (εννοεί Ελλάδα).

Στο επεξηγηματικό αυτό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος μόλις εγκριθεί από την ολομέλεια και υπογραφεί από τον Πρόεδρο θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, αναφέρεται χαρακτηριστικά «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ