Κοσμος

Γερμανία: Στα χέρια των Αρχών 25 μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης - Σχεδίαζαν πραξικόπημα με επίθεση στο κοινοβούλιο

Πώς τους πρόλαβε η Εθνική Ανακριτική Υπηρεσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου
Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου © Unsplash

Γερμανία: Συνελήφθησαν 25 μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης ως ύποπτα για σχεδιασμό επίθεσης στο κοινοβούλιο - Πώς τους πρόλαβε η Εθνική Ανακριτική Υπηρεσία

Μια εκτεταμένη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας στους κόλπους οργανώσεων της άκρας δεξιάς και υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας οδήγησε σήμερα το πρωί στη διάλυση ενός πυρήνα που σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις και είχε στόχο κυρίως την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ανακοινώθηκε από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Οι επιδρομές της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα που ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger). Είναι ύποπτα ότι «προέβησαν σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για να διεισδύσουν βίαια μέσα στη γερμανική Μπούντεσταγκ με μια μικρή ένοπλη ομάδα», αναφέρουν σε ανακοινωσή τους οι εισαγγελείς.

Πρόλαβε η Εθνική Ανακριτική Υπηρεσία

Τη μυστική οργάνωση εντόπισαν οι ερευνητές της Εθνικής Ανακριτικής Υπηρεσίας του Βερολίνου. Όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε έναν άντρα, ο οποίος ζούσε στην Έσση της δυτικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της Γερουσίας ανέφερε την υποψία μιας «αντισυνταγματικής ομάδας» στις ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας στα τέλη Αυγούστου του 2022.

«Οι κατηγορούμενοι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021, η οποία έχει θέσει ως στόχο να ανατρέψει την υφιστάμενη κρατική τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσει με τη δική της μορφή διακυβέρνησης, τα βασικά συστατικά της οποίας έχουν ήδη εκπονηθεί», ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Δεν πτοούνται από τη βία. Ο σύνδεσμος γνώριζε ότι θα υπάρξουν και θάνατοι. Ωστόσο, αποδέχθηκαν τουλάχιστον αυτό το σενάριο ως απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη της αλλαγής του συστήματος που στοχεύει σε όλα τα επίπεδα».

Να σημειωθεί, δε, πως ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ένα εν ενεργεία μέλος των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων του γερμανικού στρατού (Kommando Spezialkräfte), το διαμέρισμα και το γραφείου του οποίου ερευνήθηκαν στο Calw της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ