Κοσμος

Τσαβούσογλου όπως Ερντογάν: «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Νέες απειλές από τον τούρκο ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
© EPA / CLAUDIO PERI

Ελληνοτουρκικά - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Οι νέες απειλές του Τούρκου υπουργού για την Ελλάδα και τη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Νέες προκλητικές δηλώσεις με απειλές για την Ελλάδα έκανε σήμερα (6/12) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι «εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ». 

Σύμφωνα με την Καθημερινή και τον ανταποκριτή Μανώλη Κωστίδη, «τα στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα νησιά, δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού του 1923 και τους παραχωρήθηκαν με έναν όρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συνθήκες. Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη. Παραβιάζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπογκντάν Αουρέσκου.

«Στείλαμε τα νομικά μας επιχειρήματα. Εξετάσαμε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις που περιέχουν καθαρά πολιτική δημαγωγία. Δεν μπορούν να προβάλουν νομικά επιχειρήματα», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε: «αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό».

Τσαβούσογλου: «Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε αυτά τα νησιά. Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτό και η δήλωση του προέδρου μας “Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτούς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα». 

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει την καταιγίδα. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ».

Χθες, Δευτέρα (05/11) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε εμφανιστεί ενοχλημένος από το «άνοιγμα» στην Κεντρική Ασία που επιχειρεί η ελληνική διπλωματία και είχε δηλώσει ότι το γεγονός πως το ψευδοκράτος ορίστηκε από την Τουρκία παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ανησυχεί την Ελλάδα. 

«Ο τουρκικός κόσμος, που ενίσχυσε την ενότητά του με την ‘Oργάνωση Tουρκικών Kρατών’, είναι πλέον μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος άρχισε να δίνει την προσοχή της εκεί. Δηλαδή στον τουρκικό κόσμο, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Κεντρική Ασία», είπε και πρόσθεσε:

«Σήμερα και ο Νίκος Δένδιας (πήγε) αμέσως εκεί... Εκεί πήρε την ανάσα. Κάνει κάποια ταξίδια. Όπου κι αν πάμε, φυσικά, τρέχει από πίσω. Να είναι καλά. Ο Νίκος Δένδιας. Παλιός μου φίλος είναι. Και φυσικά, είναι προβληματισμένοι. Γιατί ανησυχούν; Η 'ΤΔΒΚ' έγινε μέλος παρατηρητής στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη. Αλλά αυτό είναι μια αρχή. Βήμα - βήμα. Τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια του Θεού, θα έρθουν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ