Κοσμος

Αυστρία: Κατάσχεση αυτοκινήτου σε οδηγούς που τρέχουν υπερβολικά

Στο κυνήγι των «boy racers» που μετατρέπουν δρόμους σε αυτοσχέδιες πίστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Αυστρία οδηγοί στήνουν αυτοσχέδιους αγώνες σε δρόμους
Στην Αυστρία οδηγοί στήνουν αυτοσχέδιους αγώνες σε δρόμους © Pixabay (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Κατάσχεση αυτοκινήτου στην Αυστρία για υπερβολική ταχύτητα - Οι αυτοσχέδιοι αγώνες σε δρόμους και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους «boy racers»

Τα αυτοκίνητα των οδηγών στην Αυστρία, που είναι ένοχοι για ακραία ταχύτητα, θα κατάσχονται και θα δημοπρατούνται, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (5/12) η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τους λεγόμενους «boy racers» (αυτούς που οδηγούν γρήγορα και επιθετικά με «πειραγμένα» αυτοκίνητα).

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή στη νομοθεσία, που ανακοινώθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό των συντηρητικών και των Πράσινων και προβλέπει κατάσχεση του οχήματος, έχει στόχο να αυστηροποιήσει τους κανόνες της Αυστρίας και να τους φέρει πιο κοντά σε αυτούς άλλων χωρών, όπως στη γειτονική Γερμανία και την Ελβετία.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο παράνομους αυτοσχέδιους αγώνες στους δρόμους και άλλες περιπτώσεις ακραίας ταχύτητας. Ενώ οι περισσότεροι οδηγοί πιθανόν να μη δουν ποτέ μια τέτοια περίπτωση, εντούτοις τα περιστατικά αυτά προκαλούν θανάτους ακόμα και περαστικών κάποιες φορές που βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λαθος μέρος.

«Για τις ταχύτητες για τις οποίες μιλάμε εδώ, κανείς δεν έχει πλήρως τον έλεγχο του οχήματός του. Το αυτοκίνητο γίνεται ένα ανεξέλεγκτο όπλο και κίνδυνος για απολύτως αθώους ανθρώπους», ξεκαθάρισε η υπουργός Μεταφορών Λεονόρ Γκεβέσλερ, από τους Πράσινους, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας το σχέδιο αυτό.

Κατάσχεση οχήματος για υπερβολική ταχύτητα στην Αυστρία - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αρχές θα προχωρούν σε κατάσχεση οχήματος για δύο εβδομάδες όποιου οδηγεί με 60 χιλιόμετρα ανά ώρα πάνω από το όριο ταχύτητας στις πόλεις, που συνήθως είναι τα 50 χλμ/ώρα, ή με 70 χλμ/ώρα πάνω από το όριο σε άλλες περιοχές, όπου το όριο ταχύτητας είναι μέχρι και τα 130 χλμ/ώρα.

Εάν επαναλάβουν την παράβαση ή εάν είναι για πρώτη φορά παραβάτες που οδηγούν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, με πάνω από 80 χλμ/ώρα υψηλότερα από το όριο μέσα στην πόλη ή με πάνω από 90 χλμ/ώρα υψηλότερα από το όριο σε άλλες περιοχές, τότε το αυτοκίνητό τους θα κατάσχεται οριστικά και συνήθως θα δημοπρατείται, σύμφωνα με τη Γκεβέσλερ.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νεότερο αυτό σχέδιο έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη χρονιά και αύξησαν το χρονικό διάστημα για το οποίο οι οδηγοί χάνουν την άδειά τους σε περιπτώσεις μεγάλης και ακραίας ταχύτητας.

«Όποιος δεν έχει αυτοκίνητο, δεν μπορεί πλέον να τρέξει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το μήνυμα αυτό είναι τόσο πετυχημένο σε άλλες χώρες -γιατί χτυπά εκεί όπου πονάει, προστατεύοντας παράλληλα τον γενικό πληθυσμό» δήλωσε η Γκεβέσλερ, προσθέτοντας ότι «ενώ τα μέτρα είναι σκληρά, είναι απαραίτητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ