- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μελόνι θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτα
Σειρά επικρίσεων με κύριο επιχείρημα τη φοροδιαφυγή
Τζόρτζια Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτα σε ποσά άνω των 60 ευρώ
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο των τελευταίων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής της, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει το όριο κάτω από το οποίο οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να δέχονται «ηλεκτρονικές πληρωμές» με κάρτα, ορίζοντάς το στα 60 ευρώ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αυξήσει την δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά, μέχρι 5.000 ευρώ. Για την οριστική υιοθέτηση του μέτρου, όμως, αναμένεται η ολοκλήρωση σχετικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συγκεκριμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης της Ρώμης προκάλεσε σειρά επικρίσεων με κύριο επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η φοροδιαφυγή στον εμπορικό τομέα.
Με σημερινό της βίντεο στο Facebook, με το οποίο απευθύνεται στους πολίτες και το ονόμασε «Oι σημειώσεις της Τζόρτζια», η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλησε να υπερασπίσει την επιλογή της και υπογράμμισε:
«Το όριο σε πληρωμές με μετρητά δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία μας. Βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή αγορά, το όριο αυτό έχει νόημα μόνον αν ισχύει για όλους. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά, διαφορετικά όρια για την χρήση μετρητών, αλλά και χώρες που δεν το έχουν θεσπίσει. Η Γερμανία δεν έχει όριο για μετρητά, ούτε και η Αυστρία που συνορεύει με την Ιταλία. Όποιος έχει μετρητά χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει, προτιμά να το κάνει σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «στην χώρα της, η χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε η μικρότερη φοροδιαφυγή ήταν το 2010, όταν επιτρέπονταν πληρωμές σε μετρητά μέχρι 5.000 ευρώ».
«Όσο περισσότερο αυξάνεται το όριο χρήσης μετρητών, τόσο λιγότερο ευνοείται η φοροδιαφυγή. Αν δεν μπορώ να ξοδέψω νόμιμα κάποια ποσά, τα οποία διαθέτω για χίλιους διαφορετικούς λόγους, θα τείνω να το κάνω αδήλωτα», τόνισε μέσω διαδικτύου η Τζόρτζια Μελόνι.
Αναφερόμενη, τέλος, στις πληρωμές με κάρτα, πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υποχρεώνει στο εξής τους εμπόρους να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές για μικρά ποσά. Μέχρι 60 ευρώ δεν θα θέλαμε να ισχύει η σχετική υποχρέωση. Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η υποχρέωση, για τόσο χαμηλά ποσά, επηρεάζει πολύ τους εμπόρους».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Ιταλία οι έμποροι υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές με κάρτα, ανεξαρτήτως του ποσού, ενώ το όριο στην χρήση μετρητών για πληρωμές έχει τεθεί στα 2.000 ευρώ και, πριν την παρέμβαση της κυβέρνησης Μελόνι, είχε αποφασιστεί η μείωσή του στα 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.