Κοσμος

Μωρό 10 μηνών σώθηκε τελευταία στιγμή, αφού έφαγε φαιντανύλη σε πάρκο

Oι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «επιδημία» οπιοειδών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάπια φαιντανύλης, το νέο... mainstream ναρκωτικό των ΗΠΑ και 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη
Το πάρκο George Moscone © Unsplash

ΗΠΑ: 10 μηνών μωρό σώθηκε μετά από κατανάλωση φαιντανύλης 

Ένα παιδί 10 μήνων πήρε υπερβολική δόση φαιντανύλης που βρήκε ενώ βρισκόταν σε μια παιδική χαρά σε μια γειτονιά του Σαν Φρανσίσκο. Ο 10 μηνών Σένα έπαιζε με τον αδελφό του στο πάρκο George Moscone στην περιοχή Marina District το απόγευμα της Τρίτης όταν άρχισε να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και έγινε μπλε, δήλωσε η νταντά του.

«Τον κούνησα και είπα ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε νταντά στο wral.com. «Είδα το πρόσωπό του και ήταν ζαλισμένος. Σκέφτηκα ότι δεν αναπνέει». Η γυναίκα κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο. Οι τραυματιοφορείς αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε τίποτα που να εμποδίζει τον αεραγωγό του, του χορήγησαν μια σωτήρια δόση του αντι-οπιοειδούς φαρμάκου Narcan.

Με φόντο το παραπάνω περιστατικό, πάνω από 80.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών την περασμένη χρονιά, στην πλειονότητά τους από συνθετικές ουσίες, όπως η φαιντανύλη. Ο αριθμός αυτός είναι επταπλάσιος απ’ ό,τι δέκα χρόνια πριν.

«Είναι η πιο επικίνδυνη επιδημία που έχουμε δει ποτέ», κρίνει ο Ρέι Ντόνοβαν, ανώτερο στέλεχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA). «Η φαιντανύλη δεν είναι σαν κανένα άλλο ναρκωτικό, προκαλεί τον θάνατο ακαριαία».

Ο αριθμός των θανάτων απογειώθηκε, ειδικά στις τάξεις των νέων, με τρομακτική ταχύτητα. Το 2019, 493 Αμερικανοί έφηβοι πέθαναν από υπερβολική δόση. Το 2021, πέθαναν 1.146.

Αρκετοί προμηθεύονται απομιμήσεις φαρμάκων μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς να έχουν ιδέα, καταλήγουν να παίρνουν χάπια που περιέχουν φαιντανύλη.

Ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι σχετικά σταθερός τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι η επικινδυνότητα των ουσιών, σύμφωνα με τον Ουίλσον Κόμπτον, υποδιευθυντή του αμερικανικού εθνικού ινστιτούτου για την τοξικομανία.

Η φαιντανύλη είναι τόσο ισχυρή που τη διαφορά μεταξύ της ζωής και του θανάτου την κάνει συχνά ποσότητα μικρότερη από ένα γραμμάριο. «Αρκούν πολύ μικρές ποσότητες για να μετατραπεί σε δηλητήριο που σε εμποδίζει να αναπνεύσεις», περιέγραψε ο κ. Κόμπτον στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της φαιντανύλης που διακινείται παράνομα κατασκευάζεται από τα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών, με πρώτες ύλες που έρχονται από την Κίνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ