Κοσμος

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζήτησε την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

Σε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυστραλία: Η αναφορά του πρωθυπουργού Αλμπανέζι στο θέμα της κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ - Οι  συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι συζήτησε για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους των ΗΠΑ και επιθυμεί το θέμα να κλείσει, δήλωσε ο ίδιος σήμερα.

Τον Ιούνιο οι αρχές της Βρετανίας ενέκριναν την έκδοση του Ασάνζ, που είναι Αυστραλός πολίτης, στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατασκοπείας, επειδή ανάρτησε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα. Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ζητεί την απελευθέρωση του Ασάνζ, αν και διαφωνεί μαζί του «σε πάρα πολλά ζητήματα».

«Το ανέφερα (σ.σ. το ζήτημα του Ασάνζ) σε εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης», επεσήμανε ο Αυστραλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη, και την εξέφρασα ξεκάθαρα στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή έχει έρθει η ώρα το θέμα να κλείσει», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 αφού είχε καταφύγει επί σχεδόν επτά χρόνια στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Έκτοτε κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.