Κοσμος

Πολίτες στη Βουδαπέστη κάνουν ποδήλατο για να φωτίζεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο

H στροφή προς την αειφόρα τεχνολογία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδάκι κοιτά το ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Βουδαπέστη
© Getty Image

Ουγγαρία: Ποδήλατο από πολίτες για τον φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Βουδαπέστη

Το ρεύμα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Βουδαπέστη εξασφαλίζουν περαστικοί με το να κάνουν πετάλι σ' ένα στατικό ποδήλατο. Ο δήμαρχος εφαρμόζει αειφόρα τεχνολογία για τις φετινές γιορτές περιορίζοντας το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Το δέντρο φωτίζεται πλήρως μόνον όταν κάποιος ποδηλατεί πραγματικά γρήγορα, κάτι που ενθαρρύνει τις οικογένειες με τα παιδιά τους να σταματούν και να δοκιμάζουν. Το στατικό ποδήλατο φορτίζει επίσης μια μπαταρία που, μαζί με ηλιακά πάνελ, τροφοδοτεί τα υπόλοιπα φώτα γύρω από την πλατεία της Βουδαπέστης. «Από τη μια, ζεσταινόμαστε ποδηλατώντας μέσα σ' αυτό το κρύο. Από την άλλη, διαπιστώνουμε πόσο πρέπει να ποδηλατήσει κάποιος για να φωτίσει τη διακόσμηση ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου έξι μέτρων», λέει ο Γκέργκελι Όρσι, ο δημαρχος της 2ης περιφέρειας της Βουδαπέστης.

Ο δήμος του αποφάσισε φέτος να ματαιώσει το συνηθισμένο φωτισμό της πόλης για τα Χριστούγεννα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. «Κάθε χρόνο αυτή η πλατεία διακοσμείται υπέροχα. Θα ήταν λυπηρό να μην έχουμε φέτος αυτή τη διακόσμηση και πιστεύω πως αυτός είναι ένας θαυμάσιος συμβιβασμός», λέει η Νόρα, κάτοικος της Βουδαπέστης, αφού ποδηλάτησε στο στατικό ποδήλατο, με τον μικρό γιο της να παρακολουθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ