Κοσμος

Vladimir Makei: O «ξαφνικός» θάνατος του Λευκορώσου υπουργού

Υποψίες για δηλητηρίαση σκορπάνε οι Ουκρανοί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο θάνατος του Vladimir Makei, τα αντιρωσικά του αισθήματα και οι υποψίες για δηλητηρίαση.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Anton Gerashchenko θεωρεί «αποτέλεσμα δηλητηρίασης» τον θάνατο του 64χρονου Vladimir Makei, υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας.  Ο Λευκορώσος, που απεβίωσε ξαφνικά προχθές, είχε εκδηλώσει κατά καιρούς αντιρωσικά αισθήματα: ο Pavel Latushko, πρώην πρέσβης της Λευκορωσίας στην Πολωνία και στη Γαλλία, έχει ισχυριστεί ότι ο Μakei μιλούσε εναντίον των Ρώσων μπροστά σε ξένους διπλωμάτες. Σύμφωνα με tweet του Gerashchenko, προαλειφόταν για διάδοχος του νυν προέδρου Alexander Lukashenko ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Πούτιν. O Makei ήταν το δεξί χέρι του Lukashenko —του επιλεγόμενου «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης»— συμμετείχε φανατικά στην καταστολή της εσωτερικής αντιπολίτευσης (ιδιαίτερα στις ταραχές του 2020) και είχε χειροκροτήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με λίγα λόγια επρόκειτο μάλλον για ζηλωτή παρά για μεταρρυθμιστή: ο διευθυντής του Ελεύθερου Θεάτρου Mikalai Khalezin τον έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι προσπάθησε και σχεδόν κατάφερε να του κλείσει το θέατρο με τη δικαιολογία ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση —σήμερα το θέατρο δεν έχει επίσημη σκηνή και οι πρόβες γίνονται σε διαμερίσματα ιδιωτών.

Ωστόσο, σε ομιλία του στον ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Makei είπε ότι «η Λευκορωσία δεν συνηγορεί στον πόλεμο, αλλά ότι δεν μπορεί να προδώσει τη Ρωσία.» «Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έχουμε υπογράψει συμφωνίες τις οποίες σεβόμαστε στο γράμμα και στο πνεύμα,» πρόσθεσε αινιγματικά ο κορυφαίος Λευκορώσος διπλωμάτης.

O Αnton Makei δεν έπασχε από κάποια ασθένεια και οι αρχές δεν ανέφεραν την αιτία θανάτου. Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του είχε επισκεφτεί το Ερεβάν ενώ την περασμένη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Lukashenko, ο οποίος επανεξελέγη το 2020 για έκτη συνεχή θητεία, σε εκλογές που αμαυρώθηκαν από συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης, συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας και καταγγελίες για νοθεία, έστειλε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος. Όσο για την εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε «σοκαρισμένη» από τον θάνατο του Makei. Τέλος, η εκπρόσωπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, που ζει εξόριστη στην Πολωνία, είπε ότι «ο λαός της Λευκορωσίας θα θυμάται τον Makei ως έναν τύραννο».